kapare-stal-feature

Bild: Google Maps

Inrikes

Kriminell arabisk klan försöker kapa 82-årige Bennys lägenhet

Publicerad 2/15/2022
Annons

Den kriminella arabiska klanen Fakhro, som listas i polisens uppmärksammade klanrapport, försöker kapa 82-årige Malmöbon Benny Skölds lägenhet. Med hjälp av ett förfalskat gåvobrev försöker de lura till sig den svenske pensionärens bostadsrätt, som är värd omkring tre miljoner kronor.

Det var i höstas som Benny Sköld anlitade företaget ”Seniorhantverkarna” för att röja ur sin lägenhet, skriver Sydsvenskan. Fyra män i gula overaller dök upp och började städa ur bostaden.

Nästan omedelbart uppstod emellertid problem för den 82-årige pensionären. Skräpet som Seniorhanverkarna hämtade dumpades på en cykelväg, 40 000 kronor stals från hans bankkonto och en nyckel försvann.

Kapade lägenheten

Men ”hantverkarna” nöjde sig inte med det. De skickade dessutom in ett påskrivet och bevittnat gåvobrev till Bennys bostadsrättsförening HSB Roxen om att Benny skänkt sin lägenhet till en för honom okänd man.

LÄS ÄVEN: Stor svensk bank inblandad i klankriminell ekobrottshärva

Att Benny skulle ha gett bort sin lägenhet till en person han inte känner är något han tillbakavisar bestämt.

– Allt är så absurt, att jag inte vet vad jag ska tänka, har han tidigare sagt till Sydsvenskan.

Kriminell arabisk klan

Bakom företaget Seniorhantverkarna står familjen Fakhro. Fakhro omnämns i polisens så kallade klanrapport från 2020 som en av ”de mest framträdande släktbaserade kriminella nätverken i Malmö”.

Liksom Ali Khan-klanen i Göteborg tillhör Fakhro folkgruppen mhallami eller mardelli. Mardelli har rötterna i området Mardin i sydöstra Turkiet och brukar beskrivas som araber, men av många araber anses de istället vara kurder.

LÄS MER: Här samlas kriminella klanen utanför slottet

Fakhro-klanen i Sverige är i sin tur indelad i två olika falanger, som tidvis slåss mot varandra. Polisen nämner i sin rapport ”mordförsök, grov misshandel, överfall samt skottlossning och slagsmål mellan falangerna”.

Bytte till svenska namn

Flera medlemmar av Fakhro-klanen har bytt till svenska namn för att underlätta sin kriminella verksamhet.

Det namn som står på det falska gåvobrevet är Gabriel Bergkvist, tidigare känd som Ibrahim Fakhro. Gåvobrevet är bevittnat av en Jörgen Johansson, som tidigare hette Abd Fakhro och är bror till Ibrahim Fakhro.

Dessutom är en Magnus Fakhro, tidigare Malek Fakhro, engagerad i bluffverksamheten.

Fler lurade pensionärer

Benny Sköld är inte den ende pensionär som blivit blåst av den arabiska klanen. Bland annat har en 77-årig kvinna i Perstorp tvingats sälja sitt hus till underpris till klanen via ett annat av deras bluffbolag – ”Fastighetsköparna”.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Se klankriget i Borås från polisens kroppskameror

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons