Diallo Samba

T.v. Samba Diallo. T.h. Diallo följer efter kvinnan till tunnelbanan. Foto: Polisen

Inrikes

Kriminell utlänning dömdes för våldtäkt – hovrätten häver utvisning

Publicerad 3/15/2019
Annons

Den man från Guinea som våldtog en sovande kvinna i en tunnelbanevagn förra året räddas nu kvar i landet. Tingsrätten dömde först mannen till fängelse och utvisning. Men hovrätten mildrar domen genom att dra tillbaka utvisningen.

Det var tidigt på lördagsmorgonen den 12 maj förra året som 40-årige Samba Diallo, medborgare i Guinea, följde efter en berusad kvinna som var på väg hem efter att ha tillbringat en utekväll på nattklubben Solidaritet vid Stureplan i centrala Stockholm.

Genom övervakningsbilder har Polisen kunnat följa Diallos steg från Stureplan när han letar efter ett lämpligt offer att förfölja.


Enligt rättshandlingar är Diallo och den utvalda kvinnan på Stureplan inte bekanta för varandra. Diallo följer efter kvinnan ned i tunnelbanan vid Östermalmstorg där han enligt övervakningskamerorna tar kontakt med henne men blir avvisad.

Trots att kvinnan inte vill tala med honom sätter han sig ändå bredvid henne på bänken. När tunnelbanan anländer reser sig kvinnan från bänken och då följer Diallo efter och greppar samtidigt hennes handled.

Tunnelbaneresan gick från Östermalmstorg till slutstationen Fruängen i södra Stockholm och tog 20 minuter. Under den tiden befann sig Diallo och kvinnan i en vagn som inte täcktes av övervakningskamera. Polisen har däremot kunnat se hur alla passagerare förutom Diallo och kvinnan lämnade tunnelbanevagnen i Fruängen.

I samband med slutstationen låstes vagnarna eftersom tåget togs ur trafik. En stund senare syns Diallo och kvinnan i en övervakningskamera. Kvinnan har då sitt skärp öppet varefter hon knäppte igen byxorna. Genom tunnelbanevagnens nödöppningsfunktion har Diallo och kvinnan sedan lämnat vagnen.

På stationen sökte kvinnan upp ordningsvakter och meddelade att hon blivit våldtagen medan hon själv sov. Men vid det tillfället är Diallo redan försvunnen.

I det rättsintyg från den gynekologiska undersökningen anges under undersökningsfynd ”sprickor i slidförgården”. Under uppkomstsätt anges att ”sprickorna i slidförgården har ett utseende som talar för att de uppkommit efter hastig vidgning och kraftig nötning av slidöppningen”.

Ett gripande kunde genomföras först efter att tv-programmet ”Efterlyst” uppmärksammat fallet och Polisen fått in tips. Diallo som sedan tidigare förekommer i belastningsregistret för narkotikabrott, försök till ringa narkotikasmuggling, ringa narkotikabrott, våldsamt motstånd samt stöld förnekade anklagelsen och meddelade i sitt försvar att han inte ens suttit bredvid kvinnan.

Tingsrätten
Södertörns tingsrätt bedömde att kvinnans uppgifter hade ”hög trovärdighet” och tillsammans med bevismaterialet i form av bland annat övervakningsbilder och den gynekologiska undersökningen dömdes Diallo 2018-12-28 till fängelse i ett år och sex månader för våldtäkt samt ringa narkotikabrott sedan han gripits med drygt fem gram cannabis.

Vidare dömdes Diallo till utvisning och förbjöds även att återvända till Sverige under tio år.

Enligt Migrationsverkets bedömning föreligger det inget hinder mot att genomföra en utvisning för Diallo som sedan år 2012 har ett permanent uppehållstillstånd baserat på anknytning till maka. Innan dess, i januari år 2009, ansökte Diallo om asyl i Sverige vilket avslogs och förenades med ett beslut om utvisning till hemlandet där han har sin mor och bror. Han konstaterades utrest från Sverige i januari år 2011.

Det framgår av uppgifter från stadsdelsförvaltningen på Östermalm och uppgifter som Diallo lämnat vid huvudförhandlingen att han har en son i Sverige som är född 2011. Diallo har gemensam vårdnad om honom tillsammans med sonens mor. Däremot bor sonen enbart med sin mor.

År 2013 uppmärksammades sonen hos socialtjänsten då Diallo hade gripits för stöld med sonen med sig i barnvagnen. En utredning inleddes men resulterade inte i någonting eftersom man ansåg att det inte fanns några tecken på brister i omsorgen.

Hovrätten mildrar domen
Diallo överklagade tingsrättens dom och när Svea hovrätt meddelade sitt beslut 2019-02-28 väljer man att mildra domen genom att upphäva utvisningsbeslutet med anledning av att Diallo har en son i Sverige.

För att väga upp sitt beslut skärper hovrätten samtidigt fängelsestraffet genom att öka på det med ytterligare sex månader, till sammanlagt två år. Vidare ska Diallo ersätta kvinnan med närmare 150 000 kronor i skadestånd.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons