Samnytt har tidigare skrivit om att allt fler svenskar flyr storstäderna, många med hopp om att ge sina barn möjligheten till en tryggare uppväxt. Nu rapporterar statsradion att tryggheten på landsbygden också snart kan vara ett minne blott. Allt fler kriminella flyttar nämligen också till mindre orter.

I Skåne, där gängkriminaliteten är omfattande, framför allt i Malmö och Helsingborg, har polisen noterat en utflyttning bland kriminella till bland annat Broby, norr om Kristianstad, och Trelleborg, rapporterar SR.

– Allmänheten kanske märker att en bil har brunnit eller att någon skjutit in genom ett fönster, säger Patrik Andersson, sektionschef på underrättelseenheten i polisregion Syd.

Såna företeelser har oftast aldrig inträffat på de här orterna tidigare, konstaterar han, utan har varit förbehållet Malmö, Helsingborg och Landskrona. Enligt Andersson är det inte sällan lokala kriminella som berättar för polisen att det kommit nya aktörer till orten.

LÄS ÄVEN: Stängda polisstationer i stora delar av Skåne

”Bra samtalsklimat” mellan polis och brottslingar

– Polisen och många kriminella har ett bra samtalsklimat, det är inte så att vi är motståndare i alla ärenden, säger Andersson.

Andersson uppmanar kriminella som fått intrång på ”sitt område” att ”vända sig till polisen och prata”.

– Sätter man tryck på kriminella grupper i exempelvis Malmö, Helsingborg eller Köpenhamn så kan det leda till att brottslingarna flyttar till någonting närliggande, där trycket inte är lika hårt, säger Mats Rinborn Grahl, kommunpolis i Trelleborg.

LÄS ÄVEN: Nu överger svenskarna Stockholm – allt fler flyttar ut