Två utvisningsdömda män ska i samband med att deras utvisning skulle verkställas ha hotat Migrationsverkets personal med pepparspray och sedan sprungit från platsen. Polisen misstänker att männen har fått hjälp med flykten av ytterligare en person. Ingen är ännu gripen.

– Man ska ha använt pepparspray eller liknande för att hota personalen och sedan lämnat platsen springandes, berättar polisens presstalesperson region Mitt, Daniel Ågren för Expressen.

Motivet till fritagningen är att de två männen skulle utvisas till sina hemland. Polisen i Gävle larmades vid 10.35 på lördagen. Initialt uppgavs ett stort antal polispatruller delta i jakten på rymlingarna, där bland annat bilar i närområdet kontrollerades. Senare under dagen ville polisen inte gå in på hur stor sökinsatsen verkligen är eller varit. 

– Jag kan säga att det är mer än en polispatrull i alla fall, säger Daniel Ågren, till SVT.

LÄS ÄVEN: ’Ensamkommande’ rasar mot svenskt välkomnande av ukrainska flyktingar

Fick hjälp utifrån

Det finns inga uppgifter om att någon kommit till skada vid rymningen. Inte heller om någon insats gjordes för att avväpna de kriminella männen. De uppges däremot ha fått hjälp utifrån av ytterligare en person och försvann till fots.

En anmälan om hot mot tjänsteman, alternativt olaga hot, brott mot vapenlagen och främjande av flykt har upprättats. Under dagen hålls diverse förhör och polisen uppges ha beslagtagit föremål som använts till flykten.  

Förra året dömdes en präst sedan hon smugglat ut en utvisningsdömd migrant ur Migrationsverkets förvar i Gävle.