bar krog restaurang
Inrikes

Krisande krogar tas över av kriminella – används för penningtvätt

Publicerad 5/16/2020
Annons

Coronaviruset har lett till en djup kris för krog- och restaurangbranschen. Detta är något som aktörer med kopplingar till organiserad brottslighet utnyttjar då man köper upp verksamheter billigt för att bland annat kunna ägna sig åt penningtvätt.

Problematiken med kriminella som kontaktar krögare i jakt på en verksamhet för att kunna användas till bland annat penningtvätt har funnits länge, men under krisen med ett akut läge för många verksamheter har det eskalerat och polisen ser en ökad risk för att organiserad brottslighet expanderar i krogbranschen.

I Stockholms stad finns omkring 2 300 verksamheter med serveringstillstånd varav många nu krisar. Samtidigt rullar det på som vanligt för den organiserade brottsligheten.

– Tyvärr är det så att pengarna fortsätter att strömma in till de verksamheter som grundar sig på kriminell verksamhet. Den har inte upphört. Mycket av narkotika- och vapenhandeln fortsätter som tidigare. Då finns pengarna där, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad, till Sveriges Radio.

Verksamheter redan övertagna

Carina Cutlip, enhetschef på tillståndsenheten vid Stockholm stad, vittnar om att flera verksamheter redan har tagits över av kriminella. Tillsammans med polisen och andra aktörer försöker man nu identifiera vilka övertaganden som har koppling till kriminalitet.

Serveringstillstånd

Enligt Cutlip begär man in underlag från Skatteverket och tittar på vilka bolag de sitter i, bolagens historia, domar och lägger pussel som resulterar i att man hittar omständigheter som gör att vissa personer inte anses lämpliga att beviljas serveringstillstånd.

Just ett indraget serveringstillstånd beskrivs som ett mycket effektivt verktyg att sätta in mot en verksamhet med koppling till kriminalitet.

– Om en restaurang, som används som medel för att tvätta pengar inte har ett serveringstillstånd och inte har rätt att servera alkohol, så är det oftast inte lönt att ha en restaurang, säger Cutlip.

Även i Göteborg och Malmö arbetar man med samma problematik, även om situationen ska vara värre i Stockholm.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1145”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons