I samband med pandemin drabbades hotell- och restaurangbranschen hårt med många varsel och många sökte sig till andra arbeten. När situationen nu återgår till det normala har branschen stora svårigheter med att hitta personal.

Situationen har nu gått så långt att det påverkar verksamheten och hur många gäster som Grand Hotel i Mölle kan ta emot.

– Nu har det nått sin kulmen när vi känner att vi inte hittar personal i Sverige, säger Grand Hotels vd Eva Dahlberg till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: 88 814 invandrade 2020 – nästan tiotusen var indier

Hon menar att det inte handlar om att locka tillbaka personal till branschen utan att de flesta har omskolat sig och valt en annan linje.

– Man hamnar i sitsen där man måste ställa om sin verksamhet utifrån hur mycket personal vi har och då inte kunna ta emot gäster, säger Eva Dahlberg.

10 000 i hittelön

Nyligen provade en pizzarestaurang i Limhamn att ge 10 000 kronor till den som kan tipsa om en person som sedan blir anställd.

LÄS ÄVEN: Här är krogen som portar icke-vaccinerade svenskar

– Det är en välbeprövad metod i andra branscher. Kanske kan andra tycka att det är kontroversiellt, men vi chansade och det har funkat, säger Sandra Mastio, gastronomisk ledare på restaurang Mastio, till statstelevisionen.

EU:s högsta arbetslöshet

Samtidigt som det är akut brist på personal i krogbranschen och man börjar leta utanför Europa, har Sverige en av EU:s högsta arbetslöshet tillsammans med länder som Grekland, Spanien och Italien – i stark kontrast till statsminister Stefan Löfvens (S) löfte om att ha unionens lägsta arbetslöshet.

LÄS ÄVEN: Löfven lovade EU:s lägsta arbetslöshet – blev nästan EU:s högsta