George Tannouri anser sig ha blivit diskriminerad på grund av sin religion. Han arbetade på ett lager i norra Storstockholm, där bärande av muslimsk hijab är tillåtet men kristna smycken inte är det, ens om de är dolda av kläder.

Zalandos lager ligger i Kungsängen norr om Stockholm och drivs av företaget Ingram Micro. 2019 vittnade anställda om rasism, hot från chefer och minutiös övervakning. Företaget har en policy om att de anställda inte får bära klockor, smycken eller andra accessoarer, under förevändning att de utgör en potentiell säkerhetsrisk då det finns maskiner i rörelse på arbetsplatsen.

George Tannouri är kristen. Han bär alltid halsband med kors och ser det som en del av honom. På jobbet har han burit det innanför tröjan. Efter tre månader på jobbet blev Tannouri tillsagd av två arbetsledare att han var tvungen att ta av sig korset.

LÄS ÄVEN: Muslim förlorade bidrag efter vägran att ta jobb – kräver diskrimineringsersättning

Hijab får bäras

”Tänker inte du ta av dig ditt halsband får du gå härifrån”, sade en av arbetsledarna, uppger han. Tannouri valde att gå därifrån och blev därmed av med sin provanställning. Han kan inte acceptera att han inte får bära korset ens under sina kläder.

Då många muslimer arbetar på lagret är bärande av slöja undantaget från företagets säkerhetsföreskrifter. Anledningen uppger Ingram Micros kommunikatör, Lisa Valinder Olsson, är att slöjan kan bäras instoppad.

Företagets regler framgår i anställningsavtalet och Tannouri medger att han skrivit under ett avtal där det står att han åtar sig att följa företagets policy och själv behöver ha koll på vad den innebär men han kan ändå inte förstå varför ett halsband instoppat innanför tröjan kan utgöra en säkerhetsrisk medan en hijab inte gör det.

LÄS ÄVEN: Facket: Rasistiskt att vilja begränsa islamismens framfart

Anser sig diskriminerad på grund av sin tro

Korset är en lika viktig symbol för honom, som kristen, som slöjan är en markör för en muslimsk kvinna. Om muslimer tillåts bära hijab borde kristna tillåtas bära kors, menar han. Båda kan ju dessutom bäras ”instoppade”.

Tannouri anser att det hela är ett fall av religionsdiskriminering och att det bara är ett av många exempel på hur kristna åsidosätts i Sverige.

– Jag är trött på hur kristna blir behandlade i Sverige. Det är mer okej att hacka på vår religion än på andras, säger han i en intervju med Världen idag.