En elev kommenderades ta av sig sitt halssmycke med ett kors i samband med skolfotograferingen. Den kristna symbolen påstods vara kränkande mot elever med annan trosuppfattning. Samtidigt fick skolans muslimska invandrartjejer behålla slöjan på vid fotograferingen. Nu har incidenten anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Det rapporterar Dagen.

Det var i augusti som den årliga skolfotografering som är en svensk tradition anordnades. Men den här gången blev det inte det trevliga kontrasterande avbrott i skolarbetet som det tidigare varit. Den anlitade kvinnliga skolfotografen, vars härkomst inte uppges, började styra och ställa med eleverna på ett sätt som av flera uppfattes som auktoritärt och olustigt.

Mest obehagligt blev det för en 15-årig manlig elev som kommenderades ta av sig sin halskedja med kors. Eftersom han är troende och inte bara bär korset som en prydnadsaccessoar upplevde han det som ett integritetsintrång. Men i stället fick han höra att det var halssmycket som var kränkande för elever med annan trosuppfattning och deras familjer och därför inte skulle vara med på skolfotot.

DO-anmälan har lämnats in

Eleven lydde uppmaningen eftersom han enligt egen utsago är en person som inte vill ställa till med konflikt. I efterhand tyckte han dock att han utsatts för något som han borde protesterat mot och som inte var okej. Han har därför lämnat in en anmälan mot händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO). En anmälan har även lämnats in till Barn- och elevombudet (BEO).

Muslimska elever fick ha slöjan på

Att det handlar om diskriminering menar eleven är tydligt eftersom personer med attribut för andra religioner inte tvingades ta av sig dessa. Bland annat fick de kvinnliga elever på skolan som bär muslimsk slöja behålla den på vid fotograferingen – detta trots att slöjan är avsevärt mer kontroversiell och i den offentliga debatten beskrivs som ett misogynt religiöst tvång.

– Jag vet att de som har slöja inte behövde ta av den. Men om jag tvingades att ta av mig mitt kors borde väl samma sak gälla även för andra religiösa symboler, resonerar 15-åringen i en intervju med tidningen Dagen.

Obehaglig upplevelse

Han beskriver incidenten som en obehaglig uppplevelse och en behandling som han inte utsatts för vid tidigare skolfotograferingar eller i andra sammanhang på skolan.

– Jag blev lite chockad, det här hade jag aldrig upplevt tidigare. Så jag tog av mig korset och stoppade det i fickan. Det kändes inte bra, men jag är inte en sådan som gillar att bråka.

Eleven förklarar att han bär korset därför att han är troende och aktiv i kyrkan, vilket även hans föräldrar är. Att ha korset på sig ”känns tryggt och som att Gud är med” berättar han.

Pappan kritisk

Dagen har även talat med elevens pappa som förklarar varför man valt att beivra det inträffade.

– Det här kan tyckas vara en liten sak. Men ytterst handlar det om vilket samhälle vi vill ha och hur mycket vår religionsfrihet är värd. Då blir en sådan här händelse allvarlig och principiellt viktig att reagera på. Det är viktigt att reagera på den tondövhet som finns gällande religion, inte minst för kristna barn och ungdomar.

Negativ särbehanling av kristna

Pappan menar att det råder dubbla måttstockar i Sverige där kristendomen, som har en tusenårig tradition i landet, särbehandlas negativt samtidigt som stor hänsyn tas till andra trosuppfattningar där varje begränsning ofta också utmålas som främlingsfientliga/islamofobiska.

Enligt pappan hade det ha blivit ramaskri och slagits upp stort om en skolfotograf på motsvarande sätt tvingat en elev att ta av sig sin davidsstjärna eller slöja.

– Det skulle vara ett fruktansvärt övergrepp. Men när det är en kristen symbol verkar det inte vara så farligt.

Ovanligt ärende för DO

15-åringens pappa säger också att han tycker det ska bli intressant att se hur DO ställer sig till ett ärende där någon som är kristen upplever sig diskriminerad, jämfört med hur man agerat i en lång rad fall där exempelvis personer med muslimsk tro gjort anmälningar. I skrivande stund har man inte fått någon återkoppling alls från myndigheten.

– Det är ganska ovanligt att kristna som upplever sig diskriminerade eller utsatta anmäler det, det verkar vara mycket mer vanligt bland dem med annan religionstillhörighet.

Rektor tar parti för eleven

Skolans rektor har i det aktuella fallet valt att ta parti för eleven och säger till Dagen att fotografens agerande var ”märkligt och felaktigt”. På det företag som anlitades för fotograferingen hänvisar man till att att den fotograf man skickade ut är ovan vid sådana upprag och erkänner att hon gjorde fel.

Det infräffade har lett till en diskussion bland elever och personal på skolan om religiösa attribut, vilka som ska vara tillåtna/otillåtna och i vilka sammanhang. Rektorn uppger att den debatten så här långt varit konstruktiv