En kristen kvinna i Stockholm har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen för att ha vägrat baka en bröllopstårta till ett gaybröllop. I en mejlkonversation har kvinnan tackat nej till beställningen med hänvisning till sin kristna tro.

Ärendet gäller en invandrarkvinna som sedan två år tillbaka driver en bageriverksamhet i Stockholm med tydlig kristen profil. Verksamheten driver hon som enskild firma, tillsammans med sin man, från den lägenhet där paret och deras gemensamma barn bor.

Kvinnan använder främst en hemsida, olika sociala medier samt referenser från nöjda kunder för att värva fler kunder.

Gaytårta

I maj i år kontaktas kvinnan via mejl av en homosexuell kvinna som undrar om det är möjligt att beställa en tårta till ett ”samkönat bröllop”.

Beställaren får som svar att det, med hänvisning till bagarens kristna tro, inte är möjligt.

”Det har att göra med att vi tror på Gud och att bibeln är Guds ord. Där giftemål i bibeln är ett heligt förbund mellan en man och en kvinna. Från gamla testamentet till det nya testamentet. Betyder inte att vi ogillar eller inte respekterar personer som väljer samkönade relationer men vi är för att älska Gud först med hela vårt hjärta och sedan älska vår nästa som dig själv”, får frågeställaren veta i ett förtydligande.

Faksimil

DO-anmäls

Några veckor efter att ha fått nej från bagaren, vänder sig den homosexuella kvinnan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att klaga på den gayvägrande bagaren. Enligt anmälan känner sig anmälaren diskriminerad på grund av sin sexuella läggning.

Samnytt har pratat med bagarens man, som även han är engagerad i bageriverksamheten. Paret önskar vara anonymt.

– Det går emot vår tro gällande samkönade relationer. Gällande giftermål endast, säger han som kommentar till att de tackade nej till att baka en gaytårta.

Mannen berättar att både han och hans fru är engagerade i en kyrka i Stockholm, och att det här är enda gången de fått en förfrågan om att baka en sådan tårta.

DO har hört av sig och avkrävt en förklaring till deras vägran att baka gaytårtan och paret håller nu på att anlita advokat för att driva ärendet åt dem.

USA-parallell

Tårtfallet i Stockholm är mycket likt ett fall i Colorado i USA från 2017 då bagaren Jack Phillips och hans ”Masterpiece Cakeshop” ombads baka en gaytårta till ett homobröllop. Phillips vägrade med hänvisning till sin kristna tro, och drogs inför rätta.

Beställaren vände sig till Colorados medborgarrättskommssion, vilket kan jämföras med svenska DO. Den jämställde Jack Phillips vägran att baka tårtan med Förintelsen och det amerikanska slaveriet.

Fallet gick hela vägen till USA:s högsta domstol, som slog fast att delstaten Colorado hanterat fallet Jack Phillips felaktigt. Inte minst genom de jämförelser kommissionen gjorde gällande hans motstånd mot homoäktenskap.

Utan att avgöra fallet i sak, slog HD fast att delstatens agerande kränkte Phillips konstitutionsskyddade religions- och yttrandefrihet. Det ansågs ”olämpligt” att delstatens myndigheter inte förhållit sig neutrala i förhållande till bagarens religiösa tro.

Jack Phillips har sedan dess fått fler beställningar från till synes kristendomsfientliga HBTQ-aktivister som velat skapa bekymmer för honom. Bland annat från en så kallat transsexuell som beställde en tårta för att fira sitt könsbyte.