ulf kristersson

Faksimil SVT

Inrikes

Kristersson ger upp: ”Finns inga parlamentariska förutsättningar”

Publicerad 7/1/2021
Annons

Efter att riksdagen avsatt Stefan Löfven (S) som statsminister blev Ulf Kristersson (M) den förste att få ett sonderingsuppdrag. På en pressträff på torsdagen meddelade dock Kristersson att han ger upp försöken att bilda regering.

Det var i tisdags som Ulf Kristersson gavs sonderingsuppdraget av talmannen, men som nu alltså ges upp. På torsdagsmorgonens pressträff uppgav M-ledaren att han och Ebba Busch (KD) fört bra samtal med Sverigedemokraterna och Liberalerna. Fokus ska ha legat på vad de skulle kunna göra fram till nästa val och i synnerhet på frågor som kriminalitet, skattepolitik, migrations- och integrationsfrågor samt klimat- och energifrågor.

Enligt Kristersson är det i dagsläget inte möjligt att bilda en ny borgerlig regering.

– På den grunden har jag dragit slutsatsen att det inte finns parlamentariska förutsättningar att fortsätta sonderingsuppdraget. Jag har informerat talmannen om detta och lämnat tillbaka sonderingsuppdraget till honom, sa Kristersson.

”Anmärkningsvärt”

Kristersson kommenterade samtidigt Socialdemokraternas beslut att landsbygdsminister Jennie Nilsson ska avgå för att kunna återta sin plats i riksdagen och säkerställa partiets röster i en eventuell statsministeromröstning.

LÄS ÄVEN: KLART: Landsbygdsminister Jennie Nilsson avgår – ska rädda kvar Löfven

– Hotet om ett maktskifte har stressat S så till den grad att de tvingade ett statsråd att avgå för att kunna samla sin egen riksdagsgrupp. Lite anmärkningsvärt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons