I söndagens SVT Agenda fortsatte statstelevisionen sin kampanj mot yttrandefriheten och för en anpassning av svenska lagar till islam. Man intervjuade bland andra statsminister Ulf Kristersson (M) som påstod att det är ”hat” att bränna koranen och kritisera islam.

Nyligen meddelade regeringen att man går vidare med det starkt kritiserade förslaget att titta över ordningslagen för att kunna stoppa koranbränningar. I Agenda hävdade Kristersson att det inte betyder att yttrandefriheten inskränks.

LÄS ÄVEN: Regeringen utreder anpassning av ordningslagen till islam

– Vi har inte bestämt oss för någonting. Vi vill ha beredskap.

Statsministern hänvisar till att andra länder redan har den typen av lagstiftning och att det skulle betyda att ”det är inget udda på något sätt”.

Sverigedemokraterna

I intervjun togs även Sverigedemokraternas motstånd mot en sådan föreslagen lagändring upp, vilket partiet ser som att ge efter för krav och hot från islamister, liksom Richard Jomshofs beskrivning av profeten Muhammed som en massmördare och slavhandlare.

Enligt Kristersson är SD-ledaren Jimmie Åkesson ”mycket väl medveten om vad jag tycker”.

– Jag tar inte ansvar för vad andra säger. Det finns många människor som säger dumheter just nu och det kan skapa ren fara, säger han.

Vidare menar Kristersson att vi i Sverige har rätten att kritisera en religion och att det är legitimt att kritisera islam, men påstår samtidigt att det är att ägna sig åt ”hat”.

– Och så ska det förbli. Men jag är kritisk till människor som utnyttjar en situation och sprider hat som är farligt för Sverige.  Man måste tänka igenom – är det här bra eller farligt för Sverige? Allt som är lagligt är inte lämpligt, säger Kristersson.

LÄS ÄVEN: Oppositionens krav: Avsätt Jomshof – ”Sprider hat och skadar Sverige”