åkesson-kristersson

Foto: Politikerveckan Almedalen, CC BY-SA 4.0 / European People’s Party, CC BY 2.0

Inrikes

Kristersson slår fast: Helt UTESLUTET med SD i min regering

Publicerad 11/15/2021
Annons

I en intervju med Aftonbladet kommenterar M-ledaren Ulf Kristersson en eventuell vinst för oppositionen i valet nästa år med att ännu en gång förutsätta att Moderaterna blir störst och konstatera att Sverigedemokraterna under inga omständigheter kommer ingå i en regering ledd av honom.

Nyligen pekade den tyska tidningen Bild ut Sverige som Europas farligaste land. Hur det kan komma sig har Kristersson ingen aning om.

– Jag tror faktiskt inte någon riktigt vet. Vi är inte det enda land med hög invandring och integrationsproblem. Vi är inte heller det enda land som har områden där det är ett tuffare klimat. Men vi är det enda land som sticker ut på det enorma sättet när det gäller skjutningar och sprängningar.

Samtidigt som han medger en koppling mellan hög invandring, dålig integration och brottslighet påpekar han att ”det är många hundratusen invandrare som jobbar varje dag och som gör att Sverige funkar”.

LÄS ÄVEN: Kristersson slår fast: Inget SD i en borgerlig regering

Angående valet nästa år tror Kristersson på ett maktskifte. Partiet har gått från att inte vilja ha med SD att göra överhuvudtaget till att se ett samarbete som möjligt. Vad fick Moderaterna att ändra sig?

– Flera saker. Efter valet 2018 valde två borgerliga partier att tillsätta en socialdemokratisk regering bara för att SD existerade. Det var otroligt ögonöppnande för mig. Ett annat skäl var avrättningarna sommaren 2019. Regeringen ville bjuda in alla partier till samtal utom SD. Till och med när människor skjuts ihjäl gjorde man politiskt spel av det. Då gick topplocket på mig.

”Helt uteslutet”

Men ifall Kristersson väljs till statsminister blir det under inga omständigheter något SD i hans regering.

– Nej. Det är faktiskt helt uteslutet.

Skälen den här gången påstås vara att SD är oerfarna.

– Ska man kunna samarbeta i en regering måste man ha dokumenterad erfarenhet för att kunna samarbeta väl. SD har inte det, det finns ingen som har samarbetat med dem. Man måste bygga upp ett förtroendekapital för att kunna göra det.

– Ett annat skäl, som kanske är mer begripligt, är att vi i många stora frågor tycker rejält olika. En regering fattar också ungefär 10 000 beslut varje år i total enighet, är man inte enig blir det inga beslut. Jag har skojat med SD och sagt att det räcker med att titta på S och MP, de borde inte heller ha en gemensam regering. De lamslår varandra. Däremot samarbetar jag gärna och för diskussioner.

LÄS ÄVEN: Ulf Kristerssons argument mot SD som regeringsparti håller inte

På frågan om Jimmie Åkesson (SD) blev ”sur” på grund av detta svarar Kristersson:

– Nej, det skulle jag inte säga. Mitt intryck är att de är sakfrågefokuserade och vill få genomslag för ett antal ståndpunkter, och att de ser en förutsättning att få det om Sverige får en ny regering som kan prata med alla.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons