Favoriten tackar ja till att kandidera om partiledarposten. Ulf Kristersson som är moderaternas ekonomisk-politiska talesperson vill leda Moderaterna. Det beskedet har han i dag lämnat till valberedningen. 1 oktober avgörs det vem som blir ny partiledare efter Anna Kinberg Batra.

 

Ulf Kristersson. Bild: Moderaterna

”Jag har nu talat både med valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman och med mina egna Sörmlandsmoderater. Och jag har meddelat dem att jag står till förfogande för uppgiften som Moderaternas partiordförande, om valberedningen kommer fram till att det finns ett brett stöd för detta”, skriver Kristersson på Facebook.

Av de utpekade kandidaterna är det hittills bara förre försvarsministern Mikael Odenberg som accepterat att kandidera till Moderaternas högsta post. En annan favorit är Elisabeth Svantesson, meddelar att hon stöder Ulf Kristersson.

I sitt Facebookinlägg skriver Kristersson vidare att han känner stort ansvar för partiet och att Moderaterna nu måste samla sig och fokusera på huvuduppgiften, nämligen att föra ut partiets politik.

Om han blir vald, vet han vem han närmast vill samarbeta med:

”Jag är alltså beredd att leda laget som kan bygga Moderaterna och Sverige starkare. Och jag skulle vilja att partiets båda viceordförande, Elisabeth Svantesson och Peter Danielsson, tillsammans med mig bildar kärnan i det laget. Vi gillar varandra, har gemensamma erfarenheter av framgång och motgång. Och vi skulle komplettera varandra väl”, skriver han.

Fyra moderata länsförbund har hittills sagt att de nominerar Ulf Kristersson till partiledarposten. Det är Dalarna, Norrbotten, Södermanland och Västerbotten. Det är för övrigt de enda länsförbunden som offentliggjort sina uppfattningar.