kristersson-erdogan

Faksimil regeringen / Kremlin.ru, CC BY 4.0

Inrikes

Kristerssons turkiska charmoffensiv – går emot Åkesson

Publicerad 1/19/2023
Annons

I kölvattnet av kontroversen kring den upphängda dockan föreställande Turkiets president sa Jimmie Åkesson att han anser att Erdogan är en islamistisk diktator, något som nu får statsminister Ulf Kristersson (M) att gå emot SD-ledaren.

Det var i förra veckan som PKK-aktivister hängde upp en docka föreställande Recep Tayyip Erdogan utanför Stockholms stadshus, vilket ledde till fördömanden från regeringen. Kritiker menade dock att dessa gick för långt i sitt fjäsk för den turkiska regimen, något Sverigedemokraterna höll med om.

LÄS ÄVEN: SD ryter ifrån om regeringens fjäsk för Erdogan

– Man kan inte gå för långt. För det är ytterst ett antidemokratiskt system och en diktator vi har att göra med, sa Åkesson.

– Jag är partiledare för det antiislamistiska partiet SD och har starka synpunkter på en islamistisk diktator som Erdogan. Han är folkvald, ja. Men det är också Putin i den meningen.

Kristersson på turkiska sida

Efter Åkessons utspel säger nu statsministern att han inte hade valt att säga så om Erdogan.

– Var och en får säga vad man vill i vårt land, naturligtvis.

Enligt Kristersson är Turkiet en demokrati med allmänna val, en demokrati som har betydande utmaningar, något många EU-länder påpekat.

– Jag tycker det är viktigt att vi dels beskriver som det är. Det vill säga att det är en demokrati. De går mot val nu. Men också att det finns återkommande problem i det turkiska demokratiska skicket.

– Det här har vi sagt många gånger. Jag skulle inte ha uttryckt mig så. Men man har full rätt att uttrycka sig som man vill.

På frågan om han tror att Åkessons uttalande kommer att skada Natoprocessen svarar Kristersson nej.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons