vaccination-riksdagen
Inrikes

Kritik mot Aftonbladet – hänger ut ovaccinerade riksdagsledamöter

Publicerad 10/24/2021
Annons

I flera artiklar syftande till att svartmåla Sverigedemokraterna hänger Aftonbladet med namn och bild ut riksdagsledamöter som valt att inte ta det omdiskuterade vaccinet mot covid-19. SD-ledaren menar att tilltaget är pressetiskt tveksamt eftersom det rör sig om integritetskänsliga uppgifter som kan hänföras till patientsekretessen. Han understryker också att det är frivilligt att vaccinera sig, inte något lagtvång, men rekommenderar samtidigt sina partikollegor att ta sprutorna, något som han själv uppger sig ha gjort.

Det var i veckan som den vänsterliberala tabloiden publicerade en artikel där man påstod att samtliga riksdagsledamöter utom en grupp sverigedemokrater dubbelvaccinerat sig mot den potentiellt allvarliga lungsjukdomen. Man gick sedan ett steg längre och hängde ut de SD-ledamöter som tagit endast en eller ingen spruta med namn och bild.

Tilltaget har kritiserats som integritetskränkande då vaccination är en åtgärd som utförs inom ramen för sjukvården och omfattas av patientsekretess. Att pressa personer på uppgifter om vilka vårdbehandlingar de genomgått menar många är ett pressetiskt övertramp.

I veckan fick nu avgående S-ledaren och statsministern Stefan Löfven kritik för att i stället för att skicka krya på dig-hälsningar till svårt covid-sjuke SD-profilen Mattias Karlsson som intensivvårdats på sjukhus, empatilöst mena att denne får skylla sig själv som ännu inte vaccinerat sig.

Åkesson: Aftonbladet sprider ”integritetsmässigt känsliga uppgifter”

Nu tar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till orda och ifrågasätter Aftonbladets uthängningar av hans partikollegor och ”integritetsmässigt känsliga” uppgifter om dessa. Han påtalar också att ingen människa i ett demokratiskt samhälle kan tvingas att spruta in något i kroppen mot sin vilja.

Åkesson säger samtidigt att han rekommenderar de partikamrater som ännu inte gjort det att låta vaccinera sig. Han berättar också att han själv är fullvaccinerad med två injektioner.

Flera andra partitillhörigheter bland ovaccinerade

Aftonbladet får också kritik för att man ensidigt pekar ut Sverigedemokraterna. Detta trots att ett stort antal riksdagsledamöter från andra partier inte har svarat på tidningens integritetskränkande fråga och således kan tillhöra dem som valt att inte vaccinera sig.

I den gruppen finns ledamöter från bland annat Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Aftonbladet har ändå låtit påskina för den som inte läst det finstilta – en av artiklarna kan dessutom endast plus-prenumeranter läsa i sin helhet – att samtliga riksdagsledamöter i alla partier utom SD skulle ha vaccinerat sig.

Också riksdagens talman Andreas Norlén är kritisk till Aftonbladets journalistiska grepp med uthängningar av ovaccinerade riksdagsledamöter. Via sin pressekreterare hälsar han att ”det finns inga formella möjligheter att ställa krav på ledamöterna om vaccination”.

Många frågetecken och farhågor kring vaccinerna

De rekordsnabbt framtagna och endast provisoriskt testade vaccinerna har i flera fall visat sig ha allvarliga och i flera fall dödliga biverkningar. Dödsfallen är inte många men ingen kan på förhand veta huruvida man kommer att drabbas.

Pandemrix-skandalen för tio år sedan där ett stort antal personer drabbades av kroniska och svårt handikappande biverkningar i form av narkolepsi har avskräckt många. Endast ett fåtal får så allvarlig covid-19 att intensivvård krävs eller risk för livet föreligger. Många bedömer att riskerna med det experimentella vaccinet är större.

På senare tid har även vaccinernas effektivitet mot coronaviruset ifrågasatts och från först en och sedan två doser diskuteras nu en tredje, fjärde och femte spruta alternativt en årlig injektion utan bortre slutdatum för att uppnå immunitet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons