Kritik mot klimatpropaganda i SVT
Faksimil SVT / Holger.Ellgaard, CC BY-SA 4.0

På söndagen ägnade statstelevisionen åtskilliga minuter till att både i Rapport och Aktuellt lyfta den så kallade klimatkrisen. Utöver att ondgöra sig över oppositionen samtidigt som man hyllar MP och C, intervjuar man en person vars bakgrund inom Centerpartiet man inte avslöjar något om för tittarna.

Inslaget väcker kritik och uppmärksammas av gruppen I allmänhetens tjänst, som granskar public service: ”Enligt vår bedömning är inslagen knappast opartiska, utan snarast rör det som om tydligt opinionsbildande agendadriven miljöjournalistik”, slår man fast.

LÄS ÄVEN: Klimatpropagandan i statstelevisionen når nya nivåer

Även den tillhörande artikeln på ämnet får kritik. I denna påstås bland annat att ”klimatkrisen är mer akut än tidigare” och man hävdar att politiker ”brukar tala om klimatet som vår tids ödesfråga”

Statstelevisionen ondgör sig över att frågan inte lyfts tillräckligt bland partiledarnas tal i Almedalen.

Åtta partiledare har talat i över tre timmar. SVT:s har kartlagt talen, räknat nyckelord och vilken tid man ägnade åt klimat och energi.

I inslaget intervjuar man också Madeleine van der Veer på Världsnaturfonden WWF. Man utelämnar dock att hon har ett förflutet som spökskrivare åt Maud Olofsson (C) och Åsa Torstensson (C) samt som pressekreterare åt Eskil Erlandsson (C) och politisk rådgivare åt Lena Ek (C).

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen uppmanar att inte använda dammsugaren – för att undvika elkollaps

SVT-journalisten bakom det kritiserade inslaget är Johan Zachrisson Winberg som sedan tidigare fått mycket kritik efter att bland annat ha uppmanat svenskarna att hålla nere sin elförbrukning genom att undvika dammsugning.

Reaktioner

I kommentarsfältet hos I allmänhetens tjänst är man inte nådiga mot statstelevisionen.

”SVT fortsätter att göra bort sig och verkar inte bry sig det minsta om det.”

”Reagerade också på detta. Helt solklart partiskt!”

”Det märks att de anställda på svt röstar på MP.”

”Skattebetalares kanaler letar efter ord för misskreditera vissa partier inför valet! Vad är detta för typtag! Sluta!”

”Haha, rädda MP är igång.. En objektiv nyhetskanal är något Sverige saknar..”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.