RT 4

Russia Today. Foto: Kremlin.ru

Inrikes

Kritik mot påtvingad svensk censur av ryska nyheter

Publicerad 3/10/2022
Annons

Bland EU:s sanktioner mot Ryssland finns att man blockerar ryska medier inom hela unionen, något som även Sverige förväntas följa. Beslutet får dock kritik.

Det var i början av mars som Europeiska rådet beslutade att Russia Today och Sputnik News skulle blockeras i EU. Efter att svenska Post- och telestyrelsen granskat hur EU:s förordning kan samspela med svenska regler gav man på fredagen klartecken för censuren.

– De svenska reglerna medger undantag om det behövs för att uppfylla krav från EU, säger Petter Öhrn, pressansvarig vid PTS, till DN.

LÄS ÄVEN: Putin: ”Sanktionerna liknar en krigsförklaring”

Även om svenska internetleverantörer ”ska” blockera sajterna är det inget som sker automatiskt, utan det är upp till dem själva att också genomföra det.

Enligt Öhrn ”förväntas” operatörerna att genomföra blockeringen. Ifall någon ändå inte gör det är ingenting man vill spekulera i.

Begär förtydligande

På Telia blockerar man sajterna sedan onsdagen, men på Bahnhof är vd Jon Karlung kritisk både till EU:s beslut och myndighetens förväntan om operatörernas efterlevnad. Nu har man begärt ett förtydligande från PTS.

– Rent spontant skär det i kroppen när man hör att det ska införas filtrering och blockering, det är vi emot, säger han.

– Det betyder inte att vi tycker att det är bra med rysk desinformation och propaganda, men det riskerar att bli kontraproduktivt.

LÄS ÄVEN: Uttalar sig inte om kriget – riskerar nu att få karriären raderad

Han befarar att censur kan mötas av samma svar från rysk sida. I stället för att bekämpa censur med mer censur menar han att människor själva fritt kan söka information och vara källkritiska.

– Man skapar ett prejudikat för Ryssland att göra samma sak. Sanningen kommer inte vinna genom en kapprustning i blockeringar och censur, det är vansinnigt.

Enligt Karlung kommer Bahnhof inte att följa PTS uppmaning.

Nord Stream 3

Samtidigt planerar Bahnhof att lansera en egen radiostation med oberoende nyheter på ryska, detta som ett svar på att Vladimir Putin beslutat att skära av Ryssland från det globala internet.

Radiostationen kommer heta Nord Stream 3 och man söker nu folk som kan vara intresserade av ett samarbete.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
590Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons