masounmeh
Inrikes

Kritik mot regeringens inbjudan av Irans vicepresident till jämställdhetskonferens

Publicerad 4/19/2018
Annons

Den iranska vicepresidenten Masoumeh Ebtekar var en av deltagarna i gisslandramat 1979 på den amerikanska ambassaden i Iran där 52 diplomater hölls gisslan i 444 dagar.

Ebtekar har bjudits in till Sverige av utrikesdepartementet till kvinnokonferensen Stockholm Forum on Gender Equality den 15-17 april för en paneldiskussion om jämställdhet. Som värd för denna står EU- och handelsministern Ann Linde (S); även utrikesminister Margot Wallström (S) deltar.

I ett pressmeddelande riktar Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, stark kritik mot regeringen och man påpekar bland annat att inbjudan är ”ett oärligt intryck samt bidrar till underminering av regeringens feministiska utrikespolitik” samt utgör ”ett hån mot samtliga svensk-iranier och ett slag i ansiktet på alla de modiga kvinnor i Iran som trotsar prästerskapets kvinnofientliga politik”.

Ebtekar beskrivs som hjärnan bakom gisslandramat 1979 som hon även deltog i och agerade talesperson för – något som anses vara hennes enda ”merit” och anledningen till hennes politiska karriär inom prästerskapet som reducerat kvinnor till andra klassens medborgare.

Regeringens och UD:s eftergivenhet mot prästerskapet i Iran i hopp om att denna politik ska främja handelsrelationer med Teheran är en grov felkalkylering. Den kommer att föra med sig ödesdigra konsekvenser för svenska företag samt skada Sverige och vårt internationella anseende.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar regeringen att ändra denna skamliga politik och istället stödja iranska folkets demokratiska strävan för ett fritt Iran. Det minsta Ann Linde (S) nu bör göra är att rätta regeringens misstag och ställa iranska regimens representant, Masoumeh Ebtekar, till svars för prästerskapets kvinnofientliga politik.

Inbjudan har även uppmärksammats internationellt, bland annat av The Times of Israel och i24NEWS.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons