södertörns-högskola-anna-ekström

Jan Ainali, CC BY-SA 4.0 / politik.in2pic.com, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Kritik mot S-anklagelser om att SD inte värnar forskningsfriheten

Publicerad 8/31/2022
Annons

Nyligen gick utbildningsminister Anna Ekström (S) till attack mot Sverigedemokraterna och anklagade partiet för att inte värna den fria forskningen. Hyckleri, menar journalisten och debattören Ivar Arpi.

Anna Ekström levererade sin kritik i en debattartikel i Upsala Nya Tidning och varnade för konsekvenserna ifall Sverigedemokraterna skulle få inflytande över forskningspolitiken vid ett maktskifte.

LÄS ÄVEN: Studie: Forskare vänstervridna och invandringsliberala

Utspelet får svidande kritik av Ivar Arpi som menar att ministern ägnar sig åt hyckleri. I en egen artikel konstaterar han att Ekström anklagar SD ”för att inte värna den fria forskningen” och ”att vilja styra forskningens resultat” utan att presentera några belägg.

Han konstaterar även att Sverigedemokraterna tvärtom har motionerat om eller anfört i riksdagsdebatter i högskolefrågor att högskolorna ska vara fria från politisk påverkan och att de vill ”öka lärosätenas frihet genom att övergå till ett samlat anslag”.

Köns- och genusperspektiv

Arpi påpekar samtidigt att annat är det med den socialdemokratiska regeringsmakten som 2016 beordrade Sveriges lärosäten att ”ta fram en plan för hur lärosätet avser utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering”, något han menar går betydligt längre än att bara skapa lika villkor i arbetslivet.

”Strategin gäller även vad man får forska om”, tillägger Arpi och hänvisar till den dåvarande socialdemokratiska forskningsministern, Helene Hellmark Knutsson, som i forskningspropositionen samma år skrev att det enligt regeringen ”inte räcker att arbeta för jämställdhet inom forskningen och vid fördelningen av forskningsmedlen” utan att det så kallade köns- och genusperspektivet måste ”bli integrerat och konstant närvarande i forskningens innehåll.”

LÄS ÄVEN: Professor bakom anmäld rapport om invandrare och våldtäkt får mer forskning granskad av åklagare

”Anna Ekström företräder en regering som ägnat de senaste två mandatperioderna att med liv och lust inskränka den akademiska friheten. Vid varje chans som ges flyttar man politikens kladdiga tentakler längre in”, konkluderar Ivar Arpi.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons