Regeringens politik kan leda till många konkurser bland småföretagare i coronapandemins spår. Det befarar Mats Eriksson, grundare av En företagares vardag och styrelseledamot i Småföretagarnas riksförbund.
– Det kan bli väldigt mycket tragedier, säger han till Samnytt.

28 juni inledde Mats Eriksson en 45 dagar lång ”roadtrip” genom Sverige för att träffa svenska småföretagare. En stor del av resan handlar om att undersöka hur de klarar sig, i synnerhet efter coronapandemin.

– Jag fångar upp känslan av hur det är därute. Många är uppgivna, säger Mats Eriksson till Samnytt.

Han understryker att det är viktigt att värna småföretagarna, eftersom de sysselsätter många människor. Omkring två miljoner människor i Sverige arbetar i småföretag.

Mats Eriksson i Norråker. Foto: Instagram

När Stefan Löfven tidigare i månaden presenterade sin nya regering, efter att med stöd från Vänsterpartiet ha fällts av den borgerliga oppositionen, var det många som hoppades att statsministern skulle uppmärksamma småföretagarnas situation. Men förgäves.

– I hans tal nämnde han inte småföretagarna med en enda bokstav. Han sade inte ett ord, påpekar Mats Eriksson.

– Det enda han nämnde var industrin i Norrland, och det är jättebra, men han sade inte ett ord om Sveriges småföretagare som slitit jättehårt under hela pandemin.

Uteblivet coronastöd

Eriksson berättar att en del av de småföretagare han möter när han reser runt i Sverige fortfarande inte fått det coronastöd de utlovats av regeringen.

– En del har fortfarande inte fått sina pengar. Jag var i Nora igår och mötte ett företag som fortfarande väntade på 750 000 kronor. De har fortfarande inte fått det, säger han och fortsätter:

– Det innebär att de här företagarna är så trötta nu, de har fått slita, och fortfarande inte fått pengarna. De vågar inte anställa eftersom de inte fått pengarna.

Mats Eriksson. Foto: Pressbild

Tar lån

Främst är det besöksnäringen som drabbats av pandemin. Men om några turistberoende företag på en ort drabbas hårt, så får det följdeffekter, menar Mats Eriksson.

– Det blir som en liten kedja, där det blir tufft för de andra företagen också, säger han.

Han fortsätter med att berätta om hur många av de hårdast drabbade småföretagarna tagit lån för att klara sig.

– Det är många mindre företag som har belånat sina skattekonton, de pengarna ska ju tillbaka. Folk har belånat sina hus, det ska betalas tillbaka. Det är stora uppoffringar som många företagare har gjort, säger han och tillägger:

– Jag vet en företagare i Gamla stan i Stockholm som belånat sitt sommarhus med 300 000.

Befarar konkurser

Nu befarar Mats Eriksson att många småföretagare kommer tvingas i konkurs.

– Det kan bli väldigt mycket tragedier, men det hoppas jag att det inte blir, säger han.

Han uppmanar småföretagare som upplever att de inte har kontroll på ekonomin att ta hjälp utifrån.

Samtidigt ser Mats Eriksson mycket positivt när han reser runt och träffar småföretagare, och nämner Tärnaby fjällhotell som exempel.

– Det fanns en glöd som inte var av denna värld bland personalen. De vill kämpa sig tillbaka, säger Mats Eriksson.

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.