Vänstertidningen Dagens ETC sparkade under måndagen sin ledarskribent Kajsa Ekman Makboul, även känd som Kajsa ”Ekis” Ekman. Bakgrunden är att Ekman Makboul i helgen skrev en ledartext där hon kritiserar Kyiv Independent för tidningens band till nazism.

Kyiv Independent är en ukrainsk engelskspråkig tidning som grundades i december förra året av journalister som hoppade av Kyiv Post. Efter den ryska invasionen av Ukraina har antalet som läser tidningen ökat dramatiskt. Många medier i västvärlden förlitar sig nästan uteslutande på tidningens rapportering för att följa kriget i Ukraina.

Nära band till nazism

Men i Kajsa Ekman Makbouls artikel påpekas nära band mellan Kyiv Independents krigskorrespondent Illia Ponomarenko och Azovbataljonen. Ponomarenko har återkommande hyllat den nynazistiska bataljonen från sitt Twitterkonto. Även tidningens vd Daryna Shevchenko anklagas för band till nazismen.

SE ÄVEN: VIDEO: Här skjuts ryska krigsfångar i Ukraina

Ekman Makboul frågar sig om en svensk tidning, där anställda uttryckt dylika sympatier, hade behandlats på samma sätt som Kyiv Independent. Hon konstaterar dessutom att Azov och Aidar, en annan bataljon med nynazistiska kopplingar, inte bara handlar om åsikter utan att de även gjort sig skyldiga till krigsbrott.

Ekman Makboul kritiserar samtidigt att bland andra den svenska medieorganisationen Utgivarna och Bonnier skänkt pengar till den ukrainska tidningen.

Kritiseras av DN

Att Kyiv Independent och Bonniers finansiering av densamma kritiseras har väckt ont blod – inte minst hos Bonnierägda DN.

LÄS ÄVEN: Här är bilden som sägs motbevisa rysk propaganda om Ukraina

”Varför är det så viktigt att ifrågasätta och misstänkliggöra Ukraina? Jag begriper det helt enkelt inte”, undrar DN:s ledarskribent Erik Helmersson i en egen ledarartikel som publiceras under måndagen.

Får sparken

Under måndagen väljer Dagens ETC att efter närmare tio års tid avbryta samarbetet med Kajsa Ekman Makboul.

Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson skriver om samarbetet att ”det går inte längre”, trots att han själv godkänt och publicerat Ekman Makbouls ledarartikel.

LÄS ÄVEN: Därför är det jätteviktigt att ”sprida Kremls lögner”

Han fortsätter med att ”2022 är inte 2014. Politiken är annorlunda. Journalistiken är annorlunda. Dagens ETC är annorlunda” och att tidningens ”framtid och rykte och trovärdighet väger så mycket tyngre för mig än en idealistisk modell för ledarsida som blivit daterad.”

Lönen: 9000 i månaden

Kajsa Ekman Makboul är i ett inlägg på Facebook starkt kritisk till hur hon behandlas av sin uppdragsgivare.

”Hur ska man kunna ha intellektuella om de ska leva i skräck för att få sparken? Hur ska man kunna ha journalistik i krigstider om de inte får gräva och lägga fram vad de hittat, för att riskera att gagna den ena eller andra sidan?” frågar hon sig.

Hon passar även på att uppmärksamma usla arbetsvillkor för dem som arbetar för Dagens ETC.

”De första åren fick vi inte ens semester, och semesterersättning fick man sen kämpa sig till. Som frilans har man inget kontrakt, man arbetar hemifrån, omkostnaderna betalar man själv, lön 9000/månad före skatt. Undrar hur mycket de tjänat på en?” skriver Kajsa Ekman Makboul.

LÄS ÄVEN: Ukraina om ryska krigsfångar: ”Ska slakta dem som grisar”