Läkaren Jon Tallinger. Faksimil Facebook

Kritisk läkare startar hemsida – blir genast föremål för Säpos och MSBs intresse

Läkaren Jon Tallinger har blivit känd för den bredare publiken i och med coronaepidemin när han uppmärksammade att coronasjuka på svenska äldreboenden dör utan syrgas. I en intervju för Samhällsnytt berättar han att han vill skada Sverigebilden – för att rädda tusentals gamlingar. ”Jag är i krig”.

Den nya hemsidan som startades omkring den 16 maj ska bli en plats där avslöjanden och vittnesmål om den vanvård som de äldre på boenden i Sverige utsätts för enligt Tallinger kommer att publiceras. I nuläget samlar sidan coronarelaterade artiklar från gammelmedier. Även Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat att äldre sjuka ofta vägras vård i Sverige i spåren av epidemin.

LÄS MER: Eva plågades till döds av corona – behandlades endast med Alvedon och ”öppet fönster”

Enligt de skärmdumpar som Tallinger har lagt ut med sina kommentarer verkar svenska myndigheter vara mycket intresserade av sidan. Uppgifterna fick Tallinger med hjälp av ett script som finns installerat på sidan. Av skärmdumparna och läkarens kommentarer framgår att anställda på polismyndigheten, Säpo och MSB har varit på sidan och följt den nästan minutiöst. Det går inte att säga i vilket syfte myndigheterna besökt sidan – om det var någon anställd som på egen bevåg surfat på en arbetsdator, eller om det var en del i ett målmedvetet arbete.

På sin Facebook-sida ifrågasätter Tallinger myndigheternas agerande och menar att de borde syssla med psykologiskt försvar och skydd mot terrorhot på sin arbetstid.

Till Samhällsnytt skriver han i chattfunktionen:

”De vill tysta mig”.

Det uttalandet tar han delvis avstånd från när vi ringer honom för en telefonintervju och menar att det var ironiskt. Han erkänner dock att ingen har ringt honom från de berörda myndigheterna trots att han lagt ut sitt nummer så att de skulle kunna kontakta honom själva.

– De ville kanske gå in och stötta mig, skrattar han.

LÄS ÄVEN: Demokratiska analfabeter från Säpo måste stoppas

På senare tid har Tallinger blivit en viktig källa för medier i Kina, Indien, Grekland, Danmark och andra länder med berättelsen om vanvård av äldre i Sverige. Även brittiska BBC har idag släppt en artikel som tar upp kritiken mot hanteringen av epidemin på svenska äldreboenden som Tallinger bidragit till.

Är det då inte naturligt att MSB, som bland annat ska försvara den så kallade Sverigebilden, intresserar sig för dig? Tror du inte att du skadar Sverigebilden?

– Ja, det är klart jag gör! Det är en förskräcklig sanning om Sverige och den skadar givetvis Sverigebilden, men det är inte jag som skadat Sverige, utan det är de som har missbrukat sitt förtroende att tillhandahålla vård. Om jag berättar om att regeringen, MSB och Folkhälsomyndigheten har fattat ett beslut som kommer att döda 20 tusen svenskar så kommer det att skada Sverige, men det är de som har skadat Sverige.

– Den som berättar om missförhållanden kan inte hållas ansvarig för det, det är att skjuta budbäraren. Om det är 20 tusen människor som kommer att dö och om det kommer in doktorer som ska injicera morfin som den sista åtgärden… Ja, man får tycka vad man vill, men jag tycker att det är omoraliskt, när man injicerar morfin istället för att ge syrgas som skulle kunna hjälpt. Det är märkligt att ens fråga om Sverigebilden i detta läge. Man bör fundera på om MSB och Säpo istället borde utreda Löfven.

Innan Tallinger vände sig till utländska medier försökte han att nå fram till svenska makthavare och journalister – men förgäves. För drygt en månad sedan skickade han ett brev till Stefan Löfven med krav på att återinföra syrgas i äldreboenden. Han fick dock aldrig något svar på brevet.

Istället blev hans arbetsgivare uppringd av en journalist som påtalade att Tallinger sprider ”falska påståenden” på sociala medier och undrade om han kommer att bli sanktionerad för det av arbetsgivaren. Tallinger är inte förvånad över det inträffade och menar att han visste vad han gav sig in i. På vår fråga om flera försök till karaktärsmord kommer att iscensättas av media svarar han så här:

– På ett psykologiskt plan har jag gått i krig. Det vill säga att jag agerar för att rädda 20 tusen individer och jag kommer inte längre ta hänsyn till konsekvenserna – och så gör man ju i krig. Man har bestämt sig för att vinna till varje pris och man funderar inte över sitt eget liv och hälsa längre. Så på ett sätt vet jag att det kommer att komma konsekvenser, men jag tar inte längre hänsyn till det helt enkelt.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.