I syfte att mildra den ekonomiska krisen inom restaurangnäringen i spåren av covid-19-pandemin kommer utskänkningsställen i Malmö att ges möjlighet att köra hem våtvaror till gästerna i stället för att de besöker lokalerna. Det rapporterar Sydsvenskan.

På torsdagen sade Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö ja till ett förslag från kommunpolitikerna om att låta Malmöborna beställa hem alkohol från krogen. Detta efter att en majoritet i fullmäktige bestående av M, C, SD och L röstade ja till förslaget. S, MP och V sade nej.

Som i övriga landet råder djup kris i restaurangnäringen i Malmö i spåren av corona-epidemin och rådande restriktioner och rekommendationer om social distansering, en kris som förväntas fördjupas ytterligare när förbudet mot att servera alkohol efter klockan 22 träder i kraft på fredag.

LÄS ÄVEN: Regeringen torrlägger landet – alkoholförbud på krogen efter 22

Tillståndet gäller hemkörning av alkohol i samband med beställning av mat och tidsgränsen 22 på kvällen kommer att gälla även här. Den som bara är ute efter våtvaror får i stället vända sig till Systembolaget som sedan tidigare erbjuder leverans till dörren på ett antal orter.

Modellen har tidigare prövats i Växjö men under skarp kritik från länsstyrelsen i Kronoberg som menar att det strider mot lagen. Oklarhet råder fortfarande då saken inte har prövats juridiskt, något som eventuellt kan komma att påverka huruvida dagens beslut i Malmö kan genomföras eller inte.

LÄS ÄVEN: Regeringen förbjuder fler än 8 personer att samlas

Det blir i ett första steg ett ärende för kommunens tillståndsenhet och blir det grönt ljus där kan det eventuellt bli föremål för prövning i förvaltningsdomstol. Hur lång tid det kan ta innan Malmöborna kan få hem sina rusdrycker från krogen kan tillståndsenhetens chef Maida Bajrami Engqvist i nuläget inte svara på.

Utskänkningstillstånd är villkorade med en lång rad krav på ålderskontroll, kontroll av nykterhet, ordning och brandsäkerhet. Även sådant kan komma att bli tvistefrågor innan hemkörning från krogen bli verklighet.

Uppdatering:

Redan samma dag som klartecken ges blåser länsstyrelsen upp till strid. I en kommentar säger man att den krogpersonal som levererar alkoholen måste vara kvar i bostaden tills allt är uppdrucket, vilket ska ha skett senast klockan 22. Det måste också vara krogpersonal som öppnar flaskorna, annars är det lagbrott.

Det äsger Christi Kara som är tillsynshandläggare för alkohol på Länsstyrelsen i Skåne i en kommentar till SVT. Enligt henne är alkohollagen väldigt tydlig på den här punkten. Hon får understödstöd från Folkhälsomyndigheten i sin hållning. Samma regler som för catering gäller, menar man.