Efter de många turerna med dragqueens som läser sagor för barn uttrycker nu kulturminister Parisa Liljestrand (M) stöd för det starkt kritiserade fenomenet.

Enligt TT är den kritik som framförts mot evenemangen som många anser är olämpliga, inte sällan med en lika olämplig ”normkritisk” litteratur, ”en hatstorm”.

I Kalmar har Jonathan Sager (SD) lyssnat på kritiken och gått i bräschen för att få stopp på de ”gränslösa och normkreativa” sagostunderna. Dessa har dock fortsatt men nu med den mest kontroversiella litteraturen bortplockad.

LÄS ÄVEN: Dragqueens bjöd in SD till sagostund – hade plockat bort kontroversiella böcker

Sager har fått stöd från bland andra Björn Söder (SD) vilket fått den nytillträdda kulturministern Parisa Liljestrand (M) att se rött.

”Principen om armlängds avstånd är en helt central styråra för regeringens kulturpolitik. Det är glasklart både i regeringsförklaringen och i Tidöavtalet. Jag tycker inte att politiker vare sig på nationell eller lokal nivå ska styra över innehållet i kulturutbudet, exempelvis sagostunder”, skriver hon i ett skriftligt uttalande.

LÄS ÄVEN: Bibliotekschef försvarar sagostunder med dragqueens: ”Ökar förståelse”

Sedan tidigare har Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson Bo Broman sagt att man inte har någon central hållning i frågan och uppgav att han själv inte anser att sagostunderna är särskilt kontroversiella.