Imorgon kommer Islands president till Sverige och på torsdag ska han tillsammans med den svenske kungen besöka Strandparken i Sundbyberg. Inför besöket har sjöpolisen tillsammans med Kronofogde­myndigheten städat undan en olovlig bosättning i vattnet alldeles nedanför parken. Kungliga slottet säger att det inte är de som bett kommunen att städa upp inför finbesöket. – Det är inget vi skulle be om, säger hovets pressekreterare Johan Tegel.

– Kan jag hjälpa dig?

En man i arbetskläder stannar upp och tittar på mig medan jag tar fram kameran. Jag har fått ett tips om att sjöpolisen i samarbete med kronofogden jobbar med att avhysa en illegal bosättning från vattnet i Bällstaviken som ligger mellan Stockholms och Sundbybergs kommuner.

Jag förklarar att jag är journalist och frågar om en hög med brädor och annat bråte som ligger i vattnet och undrar om den har med någon bosättning att göra.

– Vilken tidning är du ifrån? frågar mannen och två av hans kollegor som ansluter och även de undrar vem jag är.

– Spelar det någon roll? svarar jag.

– Ja! utbrister mannen och fortsätter:

– Är du från Expressen?

– Nej, svarar jag.

– Bra. Då kan du få fota hur mycket du vill.

Det är tydligt att Expressen inte är de här tre männens favorittidning. Anledningen är att kvällstidningen förra året publicerade en negativ artikel om deras företag som de menar innehåller grova felaktigheter.

Jag får veta att de tre männen är i full färd med att fiska upp delar av den olovliga bosättningen ur vattnet. En bit bort i det iskalla vattnet kämpar några av deras kollegor, under översyn av tjänstemän från kronofogden, med att få upp resten av bosättningen som hamnat på botten av viken. De här männen har fått ett föga smickrande städarbete.

En dykare kommer upp till ytan ur det kalla vattnet. Han föser undan några isflak med handen medan andra arbetare styr en kran monterad på en pråm. Det blåser och är riktigt kallt. Det är långt ifrån optimalt väder för den här typen av arbetsuppgifter. Myndigheterna har väntat ett halvår med att agera.

[soliloquy id=”214307″]

Stockholms stad uppmärksammas på den olovliga bosättningen på vattnet redan i juli ifjol. Den 21 juli görs en första tillsyn då den bland annat fotograferas. Bosättningen består då av ett antal båtar och hemsnickrade flottar som fyllts med prylar. Såhär beskriver Stockholms stads exploateringsnämnd den flytande bosättningen:

”Området kring bosättningen utsätts för en mycket stor miljöpåverkan. Båtarna är fulla med bråte, skräp, maskiner samt behållare och tunnor med okänt innehåll. Avfall riskerar att hamna i vattnet med risk för närmiljön på lång och kort sikt.”

Efter den första tillsynen görs under hösten ytterligare fyra besök, utan att tjänstemännen lyckas få tag på de som byggt den flytande bosättningen. Klagomålen strömmar in från omkringboende, men inget händer.

Men fredagen precis innan julhelgen händer något. Nu är det plötsligt bråttom att få bort den skräpiga bosättningen från Bällstaviken. Max Wallenberg är kommunikatör på Kronofogde­myndigheten som fått order om att ta bort den:

– Ansökan är en interimistisk handräckning och det innebär att vi ska handlägga den snabbt, eller skyndsamt står det väl i våra rutiner, säger han till Samhällsnytt.

– Den kom in 22 december från Stockholms stad som är sökande.

Samhällsnytt får ta del av kronofogdens handlingar där bland annat en engelsk ”interim eviction order” riktad till de boende är bifogad. På engelska kan man läsa att de har tio dagar på sig att bestrida avhysningen.

Det är dock högst oklart vilka som egentligen bor i den vattenburna olovliga bosättningen. Två personer pekas ut i kronofogdens handlingar; en svensk kvinna och man med finskt påbrå. Det framgår dock av handlingarna att fler personer bor på båtarna och flottarna.

Under måndagen skrider så kronofogden och sjöpolisen till verket och börjar bogsera iväg den flytande olovliga bosättningen. I samband med det arbetet sjunker en del av den, vilket gör att man under tisdagen måste hämta dit en lyftkran monterad på en pråm för att lyfta upp det som hamnat på botten.

”Tack kungen!”

Ett pensionerat par, som bor i närheten av Bällstaviken, tror sig veta varför myndigheterna fått så bråttom med att få bort bosättningen. De skriver såhär i ett mejl till Samhällsnytt:

– Nu ska kungen med isländskt statsbesök komma på besök till det fina området på Sundbybergssidan. Nu verkar det som att eländet ändå försvinner, för nu är polis och arbetsbåtar där och jobbar. Kanske slipper vi se den flytande sophögen mer. Tack kungen! skriver de.

Mycket riktigt ska kungen tillsammans med Islands president Guðni Jóhannesson besöka Strandparken i Sundbyberg nu på torsdag för att studera två nybyggda höghus i trä. ”Trä som byggmaterial, klimatfrågan och vikten av att förändra bostadsbyggnads­industrin i hållbar riktning är frågor som kommer att diskuteras”, skriver Kungahuset på sin hemsida.

Men på Kungliga slottet dementeras att man på något sätt satt press på kommunen att göra sig av med bosättningen, som omkringboende stört sig på i flera månaders tid.

– Det här är ingenting som hovet frågat om. Vi känner inte till detta överhuvudtaget, säger hovets pressekreterare Johan Tegel till Samhällsnytt.

– Det är ingenting vi känner till och det är ingenting vi skulle be om heller.

Samhällsnytt har även varit i kontakt med Kontaktcenter i Stockholm, som hanterar frågor gällande tiggarläger och andra olovliga bosättningar, men de kan inte svara på varför kommunen inte agerat mot den olovliga bosättningen på Bällstaviken förrän nu.

LÄS ÄVEN: Tiggarläger avhystes längs EU-kortegers väg