Tidigare i veckan uppmärksammades det att Kungsbacka kommun på skattebetalarnas bekostnad nyligen inhandlat solstolar för flera hundratusentals kronor. Detta är samtidigt som kommunen tvingas till kraftiga besparingar med hela 20 miljoner kronor inom skolan.

I ett inlägg på Facebook stoltserar Kungsbacka kommun med att de i höstrusket i slutet av oktober har lanserat ”Innerstadens nya Playa del Sol” intill Kungsbackaån.

Kostnaden för kommunens initiativ att förvandla ån till en solstrand tar skattebetalarna och den landar på hela 320 000 kronor, rapporterar SVT.

https://www.facebook.com/KungsbackaInnerstad/posts/10157940077035827

Kommunen: ”Vi är så himla glada”

Statstelevisionen har talat med Jessica Blume som är platsutvecklare i Kungsbacka kommun och hon är medveten om att solstolarna kanske kom på plats en aning sent för att dra till sig solbadarna, men hon tycker ändå att projektet känns ”underbart och härligt”.

– Nu kom solstolarna upp lite sent, men vi är så himla glada att det har hänt. Det känns underbart och härligt att kunna göra något på den här lilla och bortglömda platsen, berättar Blume.

På frågan om varför stolarna ställs ut i slutet av oktober svarar hon att det försenats av olika anledningar. Vidare har hon ingen aning om huruvida det finns något intresse av stolarna nu men har i så fall annars ett innovativt förslag på lösning:

–  Vi får se om det kanske är så att vi kan pynta med julbelysning här framöver, säger Blume.


Playa del Sol intill en å i Kungsbacka.

LÄS ÄVEN: Kommunpolitiker får höjda löner nästa år – 83 000 kr per månad i Kungsbacka

Skär ned 20 miljoner i skolan

Samtidigt som kommunen satsar hundratusentals kronor på att lansera ”Playa del Sol” på senhösten tvingas kommunen genomföra kraftiga ekonomiska nedskärningar på andra håll i den kommunala kärnverksamheten.

Den fjärde oktober rapporterade statsradion att Kungsbacka kommun stramar åt skolans budget med besparingar på hela 20 miljoner kronor för att inte dra på sig stora skulder.

Tio av dessa miljoner kommer att tas från förskolan i form av minskad personal. Allmänt handlar besparingarna i huvudsak om nedskärningar i verksamheternas personalstyrkor, detta trots att facket larmat om för hög arbetsbelastning redan idag.

Kungsbacka byggde nytt för nyanlända

Ett annat problem i Kungsbacka är, som på de många andra platser i landet, bostadsbristen. Därför byggde kommunen nya hyresfastigheter i bland annat området Anneberg.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur de kungsbackabor som köat för och sett fram emot en lägenhet nu får se sina förhoppningar grusade. Detta efter att kommunen fattat beslut om att samtliga nybyggda lägenheter istället ska gå till nyanlända migranter.

LÄS ÄVEN: Kommunbeslut: Alla nybyggda lägenheter ska gå till nyanlända