”Kurdiska kommunister ska inte bestämma vem som är Sveriges statsminister”
Foto: Anders Henrikson, CC BY 2.0 / Poltikerveckan Almedalen, CC BY-SA 2.0

Inför och under måndagens omröstning i riksdagen om Magdalena Andersson (S) som statsminister påpekade Jimmie Åkesson (SD) att Socialdemokraterna köpt den sista och nödvändiga rösten av den före detta vänsterpartisten Amineh Kakabaveh.

Andersson röstades fram med siffrorna 173 nej, 101 ja och 75 nedlagda röster och blir nu statsminister för en socialdemokratisk enpartiregering i knappt ett år fram till valet. Nina Lundström (L) frångick partilinjen och röstade gult, alltså lade ned sin röst, och därmed blev det inte 174 nej som sist. Vid 175 nej hade Andersson inte släppts fram.

Jimmie Åkesson (SD) påpekade att Andersson kommer röstas fram igen med minsta möjliga marginal och den sista avgörande rösten har man köpt genom att förhandla med riksdagens vilde, före detta vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, och lovat att stödja det kurdiska kommunistpartiet PYD samt verka för att fler kurder ska accepteras som flyktingar.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson ny statsminister – igen

– Jag är glad att de har en bra budget att styra på, men det är ju häpnadsväckande det som händer, säger SD-ledaren till Jimmie Åkesson till Expressen.

– Man bygger ju hela den här toleransen för den nya regeringen på ett mandat, från den kommunistiska kurden Amineh Kakabaveh. Hon har då alltså ställt som krav och kommit överens med Socialdemokraterna om att man ska fördjupa relationerna med det kurdiska kommunistpartiet PYD som har kopplingar till PKK, som är en terrororganisation erkänd över hela världen, ett parti som kidnappar politiska motståndare. Och det är alltså det som avgör en statsministeromröstning i Sveriges riksdag. Jag tycker att det är häpnadsväckande faktiskt. Fruktansvärt.

Åkesson spår att uppgörelsen inte är bra för Sveriges utrikesrelationer.

Uppgörelsen mellan S och Kakabaveh:

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!