En kvinna bosatt i Sala kommun åtalas vid Västmanlands tingsrätt för våldtäkt mot barn. Offret, ett så kallat ensamkommande flyktingbarn, stod i beroendeställning till kvinnan då han var familjehemsplacerad hos henne. Kvinnan hävdar att de varit kära i varandra och nekar till brott.

Stämningsansökan gör gällande att kvinnan haft samlag eller utfört samlagsliknande handlingar med pojken. På grund av att han står under hennes fostran, räknas det enligt lagen automatiskt som våldtäkt. Enligt egen uppgift var offret 17 år gammal vid tillfället, en ålder som han också registrerats för hos Migrationsverket. Familjehemsmamman är dock av en annan uppfattning om pojkens ålder och nekar till brott.

Enligt henne är pojken en man. Hon hävdar att han ljugit om sin ålder för Migrationsverket och i verkligheten är betydligt äldre. Vidare hävdar hon att de två var förälskade i varandra och hade en kärleksrelation.

Familjehem erhåller både omkostnadsersättning och arvode för att ta hand om barn. Om det kvinnan hävdar stämmer uppkommer således istället frågan varför hon låtit en vuxen man vara familjehemsplacerad hos sig.

Vem som ljugit, den ena, den andre eller båda, återstår att se. Kvinnan ställs inför rätta i Västmanlands tingsrätt nästa vecka, rapporterar SR.

authorimage