På torsdagen gav Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, grönt ljus för Astra Zenecas vaccin igen. Samtidigt rapporteras en svensk kvinna ha dött efter att ha fått företagets vaccin.

På pressträffen uppgav EMA att Astra Zenecas vaccin är säkert.

– Vår expertkommitté har kommit fram till en vetenskaplig slutsats. Det här är ett säkert vaccin, säger EMA-chefen Emer Cooke på pressträffen från huvudkontoret i Amsterdam.

– Kommittén har också kommit fram till att vaccinet inte kan kopplas ihop med en ökad risk blodproppar.

Samtidigt medger man att man inte helt kan utesluta att det finns en koppling mellan vaccinet och de eventuella riskerna gällande de mer sällsynta blödningar som rapporterats in efter att personer fått Astra Zenecas vaccin.

Dödsfall med vaccinkoppling

Samtidigt som grönt ljus ges igen rapporteras ett dödsfall med misstänkt koppling till Astra Zenecas vaccin i Sverige. Fallet gäller en kvinna i 60-årsåldern som avled i slutet av februari på Skånes universitetssjukhus.

Enligt närstående var hon fullt frisk innan hon vaccinerades med Astra Zenecas vaccin men i samband med detta fick hon kraftig huvudvärk och influensasymtom. Kvinnan fick intensivvård men hennes liv gick inte att rädda.

– Det känns fruktansvärt sorgligt och onödigt. Jag vill att det här ska komma fram, säger den anhöriga till Sydsvenskan.

Fram till och med den 17 mars har sju fall av misstänkt biverkning som rör Astra Zenecas vaccin gjorts från hälso- och sjukvården i Region Skåne. För svensk del meddelades på torsdagen att man kommer komma med besked i början av nästa vecka angående Astra Zenecas vaccin.

Tidigare idag meddelade ett norskt forskarlag att man har hittat ett orsakssamband mellan Astra Zenecas vaccin och bildningen av blodproppar som misstänks ligga bakom flera dödsfall.

EU föreslår ”grönt certifikat”

När EU öppnar upp för ett mer normalt resande igen vill man att detta ska ske med ett speciellt certifikat som visar att man är vaccinerad. Certifikatet ska innehålla tre olika sorters uppgifter: om man har vaccinerat sig, om man är testad och om man tidigare haft covid-19. De som vägrar att vaccinera sig kan utsättas för olika begränsningar – däribland tvångskarantän och begränsningar i rörelsefriheten.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman gick tidigare till attack mot vaccinvägrarna och hotade dem med att de inte ska kunna leva normalt i Sverige under hans regering. Bland annat hotade han med indragen rörelsefrihet samt att personer utan vaccinpasset ska portas från restauranger, verksamheter och massevenemang.

LÄS MER: Ygeman hotar vaccinvägrare: Du kommer inte kunna leva normalt i Sverige