Samnytt har tidigare skrivit om en tvåbarnsmor i 30-årsåldern som dog efter att ha druckit ur en ölflaska innehållande amfetaminolja. Flaskan hade lämnats in till polisen och istället för att destruera innehållet lämnades den kvar. En städare har sedan tagit hem flaskorna som stod framme. Nu meddelar Polisens ansvarsnämnd (Pan) att oavsett om ansvariga fälls, däribland en polisinspektör som åtalas för grovt tjänstefel, kommer dessa personer att få behålla jobbet.

Det var den 29 augusti förra året som kvinnan besökte en fest i Brandbergen där hon fick i sig drycken som även innehöll amfetaminolja och sedan förlorade medvetandet. Två dagar senare avled kvinnan på Södersjukhuset, rapporterar Expressen.

LÄS ÄVEN: Polisen slarvade bort flaska med amfetamin – en kvinna död

I samband med polisutredningen kunde ölflaskorna spåras genom en festdeltagare vars far arbetar som städare på Handens polisstation i södra Storstockholm. Städaren hade fått flaskorna som present från personalen på polisstationen i samband med att han kom tillbaka från en sjukskrivning.

Flaskorna skulle senare hamna på en fest där den 31-åriga sjuksköterskestudenten och tvåbarnsmamman, Nastassja, fick drycken. Polisutredningen har visat att en erfaren kriminalinspektör i 60-årsåldern som arbetar med narkotikaspaning hade ansvar över en utredning som resulterade i beslag på 56 ölflaskor i Haninge, varav 40 som innehöll amfetaminbas.

Vid ett senare tillfälle skulle ytterligare två ölflaskor lämnas in till Handens polisstation. Men receptionisten som tog emot amfetaminet var ointresserad av att både hantera flaskorna eller ens lyssna på personens misstankar huruvida flaskorna innehöll narkotika.

Istället tog receptionisten för givet att ölen inte skummade i flaskorna eftersom de ska ha varit avslagna. Receptionisten tog istället beslutet att kasta flaskorna i en papperskorg. Därefter har flaskorna hamnat på ett presentbord till en städare på stationen.

Ljög i polisförhör

Tipsaren och tillika inlämnaren av ölflaskorna på polisstationen skulle vid ett senare tillfälle följa upp sitt besök med att återigen försöka få polisen att se över innehållet i flaskorna.

Tipset landade på den kriminalinspektörens bord men även han nonchalerade inlämnarens oro. Detta trots att tipsaren flera gånger försökt påtala vikten av att undersöka flaskorna men även att han inkommit med ytterligare flaskor till receptionen vilket finns registrerat i ett underättelseuppslag.

Kriminalinspektören som idag står åtalad för grovt tjänstefel i Södertörns tingsrätt har i förhör försvarat sig med att han aldrig fått ta del av hela underättelseuppslaget där inlämnarens information ska finnas. Men det visar sig att det är en lögn.

I utredningen finns både mejl och ljudinspelningar där tipsaren pratar med kriminalinspektören om inlämningen av flaskan och dess innehåll. När inspektören konfronteras med att hans lögn är bevisat av utredningsmaterialet och mejlkonversationer som han själv deltog i under ett polisförhör reagerar han med följande:

– Vad ska jag säga.

Polismannen och civilanställd får jobba kvar

Den civilanställde receptionisten hos polisen har inte fullföljt sitt ansvar och åtalas mot sitt nekande för tjänstefel. Kriminalinspektören åtalas för grovt tjänstefel med motiveringen att han ”underlåtit att se till att flaskorna lokaliserades, omhändertogs, analyserades och destruerades inom ramen för utredningen”.

Polisens ansvarsnämnd har lämnat in sitt yttrande till Södertörns tingsrätt där det framgår att polisinspektören och receptionisten inte kommer att skiljas från anställningar vid händelse av en fällande dom.

LÄS ÄVEN: Full polis krockade bilen, ljög för vittnet och smet – får jobba kvar

Hjälp oss utmana gammelmedia!

Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget. Du kan fylla i formuläret nedan eller

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.