Kjell Jansson Moderaterna 3
Inrikes

Kvinna döms för utpressning mot sexköpande M-topp

Publicerad 4/4/2023
Annons

En 27-årig prostituerad kvinna med invandrarbakgrund döms för att ha försökt utpressa 63-årige moderate riksdagsledamoten Kjell Jansson på pengar efter att han köpt sex av kvinnan.

Det var vid ett krogbesök i mellandagarna förra året som Jansson återstiftar bekantskapen med kurdiskan Zainab Sattar Rustum och en kollega till henne. M-toppen tar Zainabs tjänster i anspråk och under sexakten som utspelar sig i Janssons bostad tar den andra kvinnan bilder av ett slag som en toppolitiker inte gärna vill ska se offentlighetens ljus.

Detta inser den för flera brott – bland annat en knivhuggning och narkotikabrott – tidigare dömda Zainab och beslutar därför använda dem för att pressa Jansson på mer pengar än de 5 000 kronor han redan betalt för sexet.

50 000 kronor vill Zainab ha. När Jansson protesterar kryddar hon hotet med att annars som torpeder sätta sina kurdiska bröder på att driva in pengarna.

Jansson väljer till slut att betala den begärda summan, men som så ofta i utpressningssammanhang upphör inte kraven där. Zainab raderar inte bilden utan kräver i stället mer pengar av Jansson. Jansson betalar åtminstone ytterligare 15 000 kronor.

En del av utpressningspengarna använder Zeinab för att göra en bröstförstoring. När Jansson inser att kraven kommer att fortsätta utan slut väljer han att kontakta Säpo och polisanmäla kvinnan, även om det innebär att också hans sexköp kommer i dagen.

Slipper fängelse

På tisdagen föll dom i målet i Stockholms tingsrätt. Zainab döms för utpressning. Men påföljden stannar, trots tidigare upprepad brottslighet och trots att brottet egentligen ska ge 6 månader fängelse, på skyddstillsyn och några veckors samhällstjänst. Zainab ska också betala tillbaka de pengar hon pressat Jansson på.

Betalningen för sexköpet får hon däremot behålla. Enligt den svenska sexköpslagen är det endast kunden som begår ett brott i dessa sammanhang, inte den som säljer den sexuella tjänsten.

Åklagaren i målet, Lars Hedvall, är missnöjd med att domstolen går så milt fram i brottsrubricering och påföljd. I en kommentar til media säger han att han överväger att överklaga för att få Zainab dömd för grov utpressning, vilket skulle rendera henne ett strängare straff.

Sexköpspolitikern tar timeout – med full lön

Jansson har sedan den för honom och Moderaterna besvärande historien blev offentlig tagit time-out från sina politiska uppdrag i riksdagen. Då ingen ersättare kallats in har Jansson ledigt med full lön från skattebetalarna.

Zainab har i en kommentar sagt att det mest besvärande för henne är att brottsutredningen och rättegången satt ljuset på hennes sätt att försörja sig som inte är i överenstämmelse med den kurdiska hederskultur hon har omkring sig. Hon har därför tvingats bryta med sin familj och släkt.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Riksdagsman Kjell Jansson (M) köpte sex av kriminell – utpressades

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
954”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons