En 80-årig kvinna avled nyligen sedan hennes bil översvämmats av vattenmassor i samband med ett kraftigt regn. Kvinnan larmade 112 men räddningstjänsten hann inte fram i tid och kvinnan drunknade.

Händelsen inträffade på en mindre väg under en viadukt till E4 i höjd med Järna en bit söder om Södertälje. Brandmännen som anlände till platsen fick simma ut och försöka lokalisera den av vatten helt övertäckta bilen.

De fick ut den livlösa kvinnan ur fordonet oh förde henne i land där ambulanspersonal satte in hjärt- lungräddning. Det tvingades dock konstatera att kvinnans liv inte stod att rädda.

Bor i närheten men såg inte händelsen

John McInnes bor tillsammans med sin sambo bara ett stenkast från den plats där kvinnan drunknade. Han grämer sig över att han inte såg vad som höll på att inträffa och därför inte kom till kvinnans undsättning.

– Jag tänker på det hela tiden. Det är fruktansvärt vad som hänt henne. Hon måste ha varit så rädd, sger han för Dagens Nyheter och berättar att ambulansen som han såg anlända tvingades stanna en bra bit från olycksplatsen eftersom vattnet var meterdjupt redan där.

Annan bilist också nära att förolyckas

Samma sak drabbade också en annan bilist på platsen men den föraren – en yngre man – lyckades sätta sig i säkerhet. Fordonet måste emellertid bärgas från platsen. Polisen uppger att man inlett en utredning kring omständigheterna för händelserna. Detta för att förhindra att något liknande inträffar igen.

Händelsen med den avlidna kvinnan rubriceras av polisen som ”vållande till annans död”. Vem som ska hållas ansvarig som vållande är emellertid i skrivande stund oklart och ingen har ännu delgivits misstanke om brott.

Den aktuella vägsträckan är så kallad enskild väg, vilket innebär att den i ansvarshänseende hamnar mellan stolarna – varken kommunen eller Trafikverket utför något underhåll av vägsträckan.

Juridiska ansvaret oklart

I stället är det en lokal så kallad samfällighet som får driftsbidrag av staten för att hålla vägen i skick. Det är oklart huruvida samfälligheten också kan hållas juridiskt ansvarig för en dödsolycka förorsakad av översvämning som eventuellt inte kan tillskrivas eftersatt vägunderhåll.

Ola Schön är tillförordnad stadsdirektör i Södertälje och menar att staden inte bör vända händelsen ryggen bara därför att man inte har det formella ansvaret för vägen där olyckan inträffade.

– Även om detta har hänt på en väg där kommunen inte är väghållare måste vi, och förstås alla andra som ansvarar för vägar, ställa oss frågan om en sådan olycka skulle kunna hända igen, inte bara på just denna väg, utan också vid andra vägar.