tant-dörr-lägenhet

Foto t v: Alicia Fagerving, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Kvinna glömdes bort av hemtjänsten – låg död i veckor

Publicerad 2/26/2021
Annons

När en orolig anhörig kontaktar hemtjänsten den 26 juni, och inte har kunnat få kontakt med sin släkting, har ingen varit hos kvinnan sedan början av månaden. Efter ytterligare en vecka påträffas hon död i lägenheten av två enhetschefer. Inga mer åtgärder än att fallet kommer att följas upp tas av IVO.

Händelsen ledde till att Luleå kommun utredde fallet enligt lex Sarah och slutsatsen blev att hemtjänstgruppen hade tydliga brister. Hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som sedan tog över fallet, riktar man hård kritik mot socialnämnden. IVO slår bland annat fast att det inte går att utesluta att kvinnan kan ha legat död i en månad.

Inga åtgärder

Kvinnan hade rätt till hemtjänst två gånger per dag. I en sammanställning under perioden 15 maj till 3 juli, då kvinnan påträffades död, var 99 besök planerade. Vid 25 tillfällen har personalen antecknat att hon inte öppnat dörren utan att vidta några åtgärder förutom vid ett tillfälle, den 23 maj.

LÄS ÄVEN: Åldring låg död i badrum – boendepersonal nonchalerade frånvaron

Enligt dokumentationen har ingen besökt kvinnan efter den 4 juni och en månad senare hittades hon död.

— Vi arbetar med ett flertal åtgärder för att säkerställa att det inte händer igen, den mest omfattande åtgärden är att hemtjänstgruppen nu är delad i tre nya grupper med var sin enhetschef, säger Gabriella Lindkvist Durhan, verksamhetschef, till SVT Nyheter.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
841Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons