En man i 70-årsåldern, som var så sexuellt utagerande mot personalen att de tvingades tillkalla väktare, placerades i samma rum som en kvinna med svår anorexi och muskelsvaghet. Nu är mannen anhållen misstänkt för grov våldtäkt.

Mannen anlände i torsdags till Karolinska universitetssjukhuset, i Huddinge söder om Stockholm. Personalen tillkallade väktare då mannen var kontinuerligt sexuellt utagerande.

Varför han sökte vård är oklart. Enligt uppgifter till Expressen blev han dock inlagd i samma rum som en svag anorektisk kvinna, varpå personalen lämnade dem utan tillsyn.

LÄS ÄVEN: Chefer på Karolinska som gick före i vaccinationskön tillbaka i tjänst

Tvingades tillbringa natten i samma rum som våldtäktsmannen

Vid 22-tiden gick personalen sin rond. En timme senare lyckas kvinnan skicka ett sms till sin mor, där hon skriver att hon just blivit våldtagen.

Mamman såg dock inte meddelandet förrän morgonen efter. Personalen har av allt att döma inte återkommit till rummet, då våldtäkten inte uppdagades förrän mamman anlände till sjukhuset.

– Det är skandal att man placerar en sådan person ihop med någon som inte kan freda sig på något sätt, säger en uppgiftslämnare till tidningen.

Den anorektiska kvinnan uppges vara så försvagad att hon inte kunnat kämpa emot våldtäktsmannen. Enligt studien ”Tonic immobility during rape”, utförd av forskare vid Södersjukhuset och Karolinska Institutet, reagerar dessutom 70 procent av alla kvinnor som utsätts för en våldtäkt med en ”frysreaktion”, där de blir orörliga och oförmögna att göra motstånd.

När mamman anlände till sjukhuset hade mannen redan skrivits ut. Han greps och anhölls senare under eftermiddagen. Mannen är sedan tidigare dömd för narkotikabrott.