Läkare sjukvård vård

Faksimil Facebook

Inrikes

Kvinna sökte hjälp för knöl i bröstet – lugnades med amningsråd

Publicerad 7/5/2019
Annons

En kvinna i Västsverige som nyligen fött barn frågade oroligt barnmorskan om en knöl hon hade i bröstet under graviditeten. Hon skickades istället för att undersökas hem med ett lugnande besked från barnmorskan.

Efter förlossningen besökte kvinnan amningsmottagningen och berättade även där om sin oro över knölen i bröstet. Men trots att vårdpersonalen dokumenterade oron inleddes ingen utredning. Istället lugnande man återigen kvinnan och denna gång med rådgivning kring amning.

LÄS ÄVEN: Cancersjuk kvinna avled när vårdcentral inte tog kvinnans symptom på allvar

Ett halvår senare var kvinnan fortsatt orolig för knölen och sökte sig därför till en vårdcentral. Där remitterade man henne till bröstmottagningen som gav diagnosen bröstcancer.

IVO avslutar ärendet utan åtgärder
Kvinnans resa anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som en allvarlig vårdskada vid NU-sjukvårdens kvinnoklinik och amningsmottagning.

Men därefter hände ingenting. IVO avslutade ärendet utan att vidta några åtgärder. Detta eftersom man bedömer att vårdgivaren utrett händelsen och vidtagit åtgärder för att liknande händelser inte ska kunna ske i framtiden.

LÄS ÄVEN: Anhörig: ”Min katt behandlas bättre på djursjukhuset än min cancersjuka fru på akuten”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons