domstol-pixabay
Inrikes

Kvinnlig advokat varnas – låg och grät och skrek under rättegång

Publicerad 6/10/2022
Annons

Huvudförhandlingen kunde inte genomföras. Detta därför att ett av parternas advokater låg och grät och skrev osammanhängande. vid ett annat tillfälle dök hon inte upp alls och fråntogs då uppdraget. Nu varnas hon av Advokatsamfundet.

Det var under en digital rättegång under covid-pandemin som den kvinnliga advokaten skulle medverkar per telefon. Men när huvudförhandlingen skulle starta gick det inte att få tag på kvinnan.

En halvtimme senare hör hon av sig och vill fullgöra sitt uppdrag som biträde i rättegången. Den kan dock endast med svårighet genomföras eftersom advokaten nu i stället för att plädera gråter och skriker osammanhängande i luren.

Hysterisk efter ett dödsbud

Det hysteriska tillståndet ursäktar advokaten med att hon nyss fått reda på att hennes mor avlidit. I samtal med polisen efter rättegången erkänner advokaten att hon legat i sängen under hela förhandlingen.

Vid en annan digital rättegång fick rätten när förhandlingen skulle starta besked från samma advokat att hon inte kunde medverka. Orsaken var att hon bokat tid för undersökning på sjukhus vid samma tidpunkt och var i färd med att genomgå den när domstolen ringde upp inför rättegången.

Diskuterade med vårdpersonal under förhandlingen

Hon hade initialt även vid det tillfället sagt sig kunna fullgöra uppdraget att försvara sin klient men det stod snabbt klart att advokaten inte lyssnade på vad som sades i rättegångssalen utan i stället pratade med vårdpersonalen. Detta och en massa oväsen förmedlades via högtalartelefonen till rättegångssalen.

Efter en stund bröts samtalet efter att advokaten lagt på luren. En stund senare ringde hon upp igen och ursäktade sig med att hon legat i en magnetröntgen och inte kunnat lyssna på vad som sades under rättegången. Men efter det lade hon åter på luren och försvann.

Uppfattades som berusad eller drogpåverkad

Vid andra tillfällen när samma beteende upprepats har advokaten skyllt på att hon befunnit sig på en byggarbetsplats. Både poliser och domstolspersonal har vid flera av dessa tillfällen uppfattat kvinnan som gravt påverkad av alkohol eller droger.

Sammantaget anser nu Advokatsamfundets disciplinnämnd att hon inte tillvaratagit sina klienters intressen på det sätt som krävs av en advokat och att hon tjänat ihop till en varning. Advokaten själv anser inte att hon gjort sig förtjänt av en varning även hon säger sig inse att ”det kan tyckas” att hon misskött sig. Det rapporterar Dagens Juridik.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
763Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons