Kvinnliga idrottare slutar i protest mot transkvinnor
Foto: Australian Paralympic Committee, CC BY-SA 3.0

I Storbritannien larmar en professionell kvinnlig idrottsorganisation om att kvinnor i landet hoppar av fritidsidrotten eftersom de tvingas tävla mot biologiska män som anser sig vara ”transkvinnor”.

Frågan om biologiska män som tävlar med biologiska kvinnor blossade nyligen upp i och med fallet William Thomas, eller Lia Thomas som han numera kallar sig. En medioker simmare som plötsligt blev en av de bästa då han påstått sig bytt kön och började tävla med kvinnor.

LÄS ÄVEN: ”Trans-simmare” vann simturnering mot kvinnor

I Storbritannien hävdar gruppen Fair Play for Women, en grupp som kämpar för att förhindra kvinnliga idrottare från att behöva tävla mot män som identifierar sig som kvinnor, att transkonkurrensen har tvingat många av dem att sluta helt med idrotten.

Enligt gruppen börjar transkvinnors deltagande i kvinnosporter påverka ner på amatörnivå.

Många hoppar av

Fiona McAnena, chef för sportkampanjer på FPFW som lobbat för att behålla kvinnlig sport som det varit, säger att frågan drabbar kvinnoidrott över hela Storbritannien och dessvärre pressar det vissa kvinnor att helt hoppa av.

– Särskilt för tonårsflickor kan bara vetskapen om att det finns en transkvinna på deras klubb vara tillräckligt för att inte gå av rädsla för ett pinsamt möte i omklädningsrummet eller toaletten, säger hon.

LÄS ÄVEN: Amerikanska feminister protesterar mot ”transsimmare”

Många vittnar om en förtvivlan då de ställs mot biologiska män i tuffa sporter och anhöriga som är oroliga för sina barns säkerhet.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!