Kwame dukade upp historia om hur knark hamnat i väskan – FRIAS
Bild: Alamy / Håkan dahlström.

37-årige Kwame Agyemang Duah från Ghana ertappades med knark i väskan och åtalades för detta. Han frias dock från brott av både tings- och hovrätt. Detta efter att ha hävdat att han inte haft en aning om att cigarrettpaketet han ertappades med innehöll cannabis. Det ska han ha fått med sig när han ägnade sig åt den goda gärningen att plocka skräp i parken.

Det var i april som Kwame ertappades med knark i väskan i samband med en inpasseringskontroll i dörren till en nattklubb i Malmö. Innehavet polisanmäldes och gick till åtal. Under utredningen och i domstolen agerade Kwame stött och indignerad över att ha blivit misstänkliggjord för att befatta sig med olagliga substanser eftersom allt han enligt egen utsago gjort var att bidra till att hålla snyggt i parken. Otack är världens lön, menade han.

Skyllde på skräpplockning

Den berättelse som Kwame dukade upp var att han som ansvarskännande nysvensk under sina promenader till och från arbetsplatsen brukar ägna sig åt att plocka upp skräp från marken som andra vårdslöst kastat ifrån sig. Det cigarrettpaket i vilket knarket påträffades hävdade Kwame var en del av det skräp han plockat upp i parken och som blivit kvar i väskan då han vid tillfället inte hittat någon kommunal papperskorg att slänga det i. Att det innehöll cannabis sade sig migranten från Ghana inte ha haft en aning om.

Att Kwame som skötsam nybliven svensk medborgare skulle lönas så illa för att bara ha velat hålla snyggt och rent i staden där han bor, upplevde han som djupt orättvist. Han rökte inte ens tobak, än mindre hasch, hävdade han. Varför någon skulle kasta bort sitt cigarettpaket med både cigarretter och hasch i och varför just detta var det enda av det ”skräp” som Kwame plockat upp som blivit kvar i väskan var frågor som Malmö tingsrätt valde att inte djupare fundera kring.

Frias av både- tings- och hovrätt

Domstolen ansåg att Kwames historia inte framstod som helt trovärdig men att det ändå inte kunde uteslutas att det gått till precis så när knarket hamnat i hans väska. Han friades därför av en enig tingsrätt. Åklagaren i målet var inte lika benägen att svälja Kwames historia och överklagade till högre instans.

Men Hovrätten över Skåne och Blekinge håller med sina kollegor i lägre instans och fastställer den friande domen. Det går inte att bevisa att den historia som Kwame dukat upp, ehuru osannolik, inte är vad som verkligen inträffat, menar man.

Tings- och hovrättsdomen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.