kyrka feat

Foto: Privat

Inrikes

Kyrka i Göteborg vandaliserad: ”Gjorde så ont i hjärtat”

Publicerad 11/13/2020
Annons

Tidigare idag fredag vandaliserades en katolsk kyrka i Göteborg. Enligt en som är aktiv i kyrkan ”skändades altaret, predikstolen slogs sönder, stolar och pallar slängts nerför trappan, skåp slagits sönder, minnestavlan för de avlidna slogs sönder, psalmböcker slängts överallt och de har gått bärsärk med brandsläckaren i kapellet där vi tänder ljus”.

Attacken ska ha skett vid lunchtid men trots våldsamheter ska ingen människa blivit fysiskt skadad. Max Martin Skalenius blev vittne till förstörelsen och skriver att han ”känner ånger över att jag inte stannade lite extra så hade jag kanske fått se allting och stoppa det” men säger samtidigt att det kanske var lika bra för att inte riskera att mördas.

Förutom den känsomässiga skadan så oroar han sig även för kyrkans ekonomi. Han skriver:

Som om det inte vore nog att vårt vackra kors som stod på altaret stals förra månaden så händer nu detta. Vi är inte en rik församling. Vi behöver inte det här. Det är knappt så att vi hade råd att renovera kyrkan tidigare i år.

Oroar sig för framtiden

Skalenius tror inte heller det kommer bli bättre. Istället drar han paralleller till det som händer i Frankrike, eller till och med Afrika.

Tyvärr kommer det allt närmare oss. Inte minst nu i Frankrike när en bedjande kvinna halshöggs. Först Afrika och mellanöstern, sen Europa, snart Göteborg? Herre förbarma dig.

LÄS MER: Muslimsk terrorattack mot kyrka i Nigeria – minst 19 personer döda

Bild efter attacken mot kyrkan. Foto: privat

Han beskriver även de vad han tror kan vara gärningsmännen.

När jag inne i kyrkan så såg jag två personer. En man från mellanöstern gick in i kyrkan 5 minuter efter att jag gick ut. Kort svart hår. Normalbyggd. Men medans jag var inne i kyrkan så fanns där en kvinna med kort rödaktigt kort hår i 30-40 års åldern. Hon gick ut kanske 4 minuter efter mig. Är du en av dessa personer?

LÄS MER: Sebastian Kurz efter attack mot kyrka: Slut för falsk tolerans mot politisk islam i Österrike

Han poängterar dock att de inte vet om det var dessa personer som gjorde det men att polisen tror att någon av dessa utförde dådet.

Bild efter överfallet. Foto: privat

LÄS MER: Efter kyrkoattackerna i Malmö – SD vill utreda kristofobi

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
982”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons