Spånga kyrka.
Faksimil Twitter

Inrikes

Kyrka i islamdominerad förort utsatt för brandattentat – andra gången på en vecka

Publicerad 1/24/2021
Annons

Vid tretiden i natt utlöstes ett larm i Spånga kyrka. Fönster hade krossats, vilket triggade larmet. När polis anlände till platsen stod porten i brand. Patrullen lyckades släcka elden med en pulversläckare innan räddningstjänsten anlände.

Kyrkoherde Jerker Alsterlund uppger att brandfarlig vätska kastats mot kyrkporten och ett av fönstren, skriver SVT. Kyrkan ligger i den invandrartäta och islamdominerade så kallat ”utsatta” Stockholmsförorten Tensta.

– Om det är molotovcoctails den här gången vet jag inte men på något sätt har de fått dit en brandfarlig vätska. Det är en allvarlig och tråkig händelse men jag vill inte spekulera i vem eller vilka som ligger bakom, säger Alsterlund till Nyhetsbyrån Järva.

LÄS ÄVEN: Terrorattentat mot kristen kyrka i islamdominerad Stockholmsförort

Kyrkan hålls nu stängd

Polisen har spärrat av ett större område kring kyrkan, som tillsvidare kommer att hållas stängd. Teknisk undersökning av brottsplatsen pågår under söndagen. Enligt polisens notis rubriceras brottet initialt som mordbrand.

– Vi tar det på största allvar. Det är inte okej att göra så. Det är stora värden i en kyrka dessutom, både kulturellt och känslomässigt, säger Eva Nilsson, presstalesperson på polisen till Expressen.

LÄS ÄVEN: Gravstenar välts för tredje gången – trots ökad bevakning

Brandbombades i onsdags

Spånga kyrka har vid upprepade tillfällen utsatts för attacker. Så sent som i onsdags kastades tre brandbomber mot kyrkan. I december 2018 utsattes en av kyrkans församlingslokaler för ett bombattentat. Ingen har gripits för något av dåden.

– Det är jättetråkigt att det finns personer som gör sådant här. Själva meningen med handlingen är väl att provocera, säger Alsterlund till SVT.

Spånga kyrka är en av Stockholms äldsta kyrkor. Tornet, portalen och hela den västra delen av kyrkan har daterats till mitten av 1100-talet. Tre runstenar står utanför kyrkan och ett flertal fragment från andra är inmurade i väggarna.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons