kyrka-mönsterås-väktare

Facebook / Kristdemokraterna

Inrikes

Kyrkobesökare kontrolleras av väktare efter terrorhot

Publicerad 7/1/2023
Annons

Efter att ett par syriska bröder greps i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot en svensk kyrka har Svenska kyrkan i Mönsterås tagit till drastiska åtgärder.

Det var i april som syrierna Anas Kiwan och Ahmad Kiwan, 28 respektive 24 år gamla, greps. De båda kom till Tyskland under migrantkrisen som påstådda flyktingar.

”Enligt vad vi för närvarande vet har den misstänkte tänkt sig en ospecificerad kyrka i Sverige, med människor i, som måltavla för attacken”, meddelade den tyska polisen.

LÄS ÄVEN: Syriska flyktingbröder planerade spränga kyrka i Sverige

I Mönsterås–Fliseryds församling tar man det islamiska hotet på allvar och har anlitat väktare vid större evenemang som konserter och skolavslutningar.

– Vi fick ett brev från stiftet om att MSB rekommenderar kyrkor i Sverige att förbereda sig för attentat och lite råd om att hålla uppsikt på människor och fråga dem vad de har i sina väskor. Jag tyckte det kändes orimligt att kyrkopersonal skulle göra detta, så då tänkte jag att vi får göra som på stora arenor och ta in väktare, säger Magnus Johansson, kyrkoherde i Mönsterås–Fliseryds pastorat, till SVT Nyheter Småland.

Tar hotet allvarligt

Pastoraten i Växjö och Linköpings stift har själva fått bedöma vilka åtgärder som man eventuellt vill vidta. Sätta in väktare är Mönsterås–Fliseryds pastorat än så länge ensamma om.

Magnus Johansson noterar att de flesta verkar ha dragit andra slutsatser men anser att det är en rimlig åtgärd. Han understryker också att han inte har någon anledning att inte ta hotet på fullaste allvar.

LÄS ÄVEN: Terrorhot: Polisen ökar säkerheten i Stockholm

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons