Den tidigare EU-toppen Fredrick Federley som avgick från sina politiska uppdrag efter avslöjanden hur han levde med en dömd barnvåldtäktsman gör comeback som politiker i kyrkan. Enligt honom själv vill han ”ge tillbaka till kyrkan” Samtidigt avslöjas det att Federley har spridit förakt mot kristendom och kyrkan.

I slutet av förra året avslöjades Federley ha kopplingar till flera olika pedofiler. Det var bland annat ett samboförhållande med en man dömd för 22 fall av grov våldtäkt mot barn 6 och 9 år gamla. Federley hävdade i media att han inte kände till brotten men det skulle senare avslöjas som en lögn.

LÄS ÄVEN: Federley ljög om pedofildomen – visste ALLT

I slutet av mars upplät statstelevisionen sin plattform på bästa sändningstid åt Federley att få tala ut och rentvå sig mot anklagelserna kring pedofilhärvan. Bara ett par veckor senare meddelar Federley att han återvänder till politiken för Centerpartiet. Den här gången ska Federley engagera sig i kyrkan.

– Jag vill ge tillbaka av det engagemang jag har känt från kyrkan när jag har mått väldigt dåligt, säger Federley till SR.

Federley: ”Jesus – hokus pokus som tomtar o troll”

På onsdagen fick ett antal Twitterinlägg spridning i sociala medier. I inläggen som är författade under de senaste åren framför C-toppen hur han upplever Gud och Jesus som ”hokus pokus likt tomtar o troll” men även att religion är ”goja”.

Annie Lööfs plan för comeback

I sociala medier menar kritiker att Federleys beslut att ställa upp som kandidat till kyrkofullmäktige är ett mjukt sätt att återvända till storpolitiken. En källa till Samnytt med insyn i Centerpartiet uppgav redan i samband med SVT-intervjun att det här är Annie Lööfs plan för Federleys comeback.

Det vi ser här är Annies val. Hon lanserar Fredrick för en comeback – trots att han är uppenbart olämplig utifrån hur partiet själva resonerat om andra medlemmar. Det är vad detta handlar om.

LÄS ÄVEN: SVT förbereder Federleys comeback – berättar allt om livet med pedofilen