Aspling malm

Foto: pressbilder

Inrikes

L kräver undantag för illegala invandrare – SD säger nej

Publicerad 8/30/2023
Annons

Nyligen gick Liberalerna ut i en debattartikel och krävde att lärare som har illegala invandrare i sin undervisning undantas från anmälningsplikten. Men nu svarar SD att det inte är på tal.

Det var Fredrik Malm (L) som i Expressen skrev Liberalernas nya inställning, nämligen att lärare nu ska undantas från anmälningsplikten gällande illegala invandrare:

De senaste veckorna har flera olika aktörer tagit avstånd från idén om att lärare skulle tvingas anmäla papperslösa elever. Jag och mitt parti ser samma problem som lärarna.   

Det är tydligt i Tidöavtalet att utredaren ska ta hänsyn till särskilt ömmande fall, och som alltid behöver ny lagstiftning vara förenlig med de internationella konventioner som Sverige åtagit sig att följa. Barnkonventionen har samma ställning som svensk lag, och i den slås alla barns rätt till skolgång fast. Vi ser därför framför oss att undantag kommer att göras för anställda i bland annat skola och sjukvård.

Men detta avfärdas av Ludvig Aspling, SD:s migrationspolitiske talesperson, som menar att Barnkonventionen inte alls bryts, eftersom de kan gå i skola i hemlandet.

– Rätten till utbildning påverkas inte, de här barnen kan ju gå i skolan i hemlandet, säger han till SR. Istället menar han att det är föräldrar som struntar i lagar och regler som bryter mot regler.

– Det som påverkar rätten till utbildning i den här situationen är ju föräldrar som struntar i lagar och förvaltningsbeslut. Det är det som påverkar rätten till utbildning.

”Ska återvända hem”

Utredningen har som uppdrag att även titta på undantag från anmälningsplikten, vilket inkluderar skolor, men Aspling står på sig:

– Men de ska ju inte gå i skolan i Sverige. Det finns liksom ingen idé att de här personerna går i svensk skola, det är inte tanken här, utan de ska återvända hem och gå i skolan så snabbt som möjligt när de återvänt hem.

I maj 2013 införde dåvarande Allians-regeringen, med stöd av de vänsterpartierna, avgiftsfri vård för illegala invandrare, och underlättade därmed deras illegala kvarvarande i landet. Björn Söder (SD) kallade det skammens dag i sitt tal i riksdagen. SD startade även en kampanj mot lagen. Lagen består dock fortfarande än idag, vilket kritiserades av Kent Ekeroth, som frågade vad den SD-stödda regeringen gör åt lagen.

Se reportaget Samnytt gjorde om gratis vård till illegala, när vi skickade in vår reporter med dold kamera för att få gratis tandvård, som andra inte får:

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”SD – vad gör ni åt gratis vård till illegala?”

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
821Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons