Den liberala riksdagskvinnan Nina Lundström hann ändra sig från förra veckans statsministeromröstning och släppte idag fram Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson som ny statsminister. Det framgår av riksdagens voteringsprotokoll. I ett blogginlägg menar Lundström att det är en ”samvetsfråga” och hänvisar till en debattartikel där hon hävdar att Sverigedemokraterna ”hotar friheten”.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson godkändes idag av riksdagen som ny statsminister, med 101 ja-röster, 173 nej-röster och 75 nedlagda röster. Den observante kunde notera att antalet nej-röster minskat från 174 till 173 sedan förra veckans statsministeromröstning.

LÄS MER: Magdalena Andersson ny statsminister – igen

Faksimil

Anledningen är att den liberala riksdagskvinnan Nina Lundström ändrat sig. Förra veckan röstade hon, liksom resten av Liberalernas riksdagsgrupp, nej till Magdalena Andersson. Men idag, knappt fem dygn senare, hade hon hunnit ändra sig och lade istället ned sin röst.

Därmed ökade marginalen för den nya statsministern med ett mandat. 175 nej-röster hade krävts för att stoppa Magdalena Andersson.

”Obegripligt”

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, säger till SVT att det är ”beklagligt och sorgsamt” att Nina Lundström ändrat sig och inte röstade som de övriga i riksdagsgruppen.

I ett mejl till Samnytt skriver Pehrson att han inte kan svara på varför den 60-åriga riksdagskollegan röstade som hon gjorde.

”Obegripligt. Hon har publicerat en text på sin blogg. Fråga henne”, skriver han.

Protest mot SD

På sin blogg skriver Nina Lundström att hennes ställningstagande är en ”samvetsfråga”. Hon hänvisar till en debattartikel hon skrev inför valet 2018 där hon menar att Sverigedemokraterna ”hotar friheten”.

”Deras politiska agenda handlar om att minska kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp och begränsa kvinnans frihet”, skrev hon bland annat då.

Att Lundström släpper fram Magdalena Andersson som statsminister nu, men röstade nej förra veckan, motiverar hon med att läget var ”mycket oklart” vid förra omröstningen.

”Vilken roll skulle V ges? Hur skulle C hantera detta? Vilken budget skulle gå igenom? Skulle läget påverka regeringen? Jag har motiverat min röst i riksdagsgruppen med att den rådande osäkerheten och risken för en icke hållbar situation gjorde att jag röstade rött”, bloggar hon.

I budgetomröstningen som hölls efter statsministeromröstningen vann den budget som Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna gemensamt stod bakom.

Stödde Löfven

Det är inte första gången Nina Lundström går emot partilinjen. Efter att statsminister Stefan Löfven (S) i juli i år fällts i en misstroendeomröstning och på nytt prövades av riksdagen, lade hon ned sin röst medan resten av riksdagsgruppen röstade nej till honom. Dessförinnan hade partiet lagt ned sina röster i själva misstroendeomröstningen.

Även då handlade det för Lundström om att markera mot Sverigedemokraterna eftersom Liberalerna, enligt henne, ändrat sin inställning till SD sedan valet 2018.

”Jag hedrar det vallöfte vi ställde ut i valet 2018. Därför röstade jag gult”, skrev hon på sin Facebooksida.

Nina Lundström har suttit i riksdagen i omgångar sedan 2002, men har meddelat att hon inte kommer kandidera nästa år i protest mot Liberalernas nya inställning till Sverigedemokraterna.