Feature 2 Liberalerna

Johan Pehrson (L). Foto: Facebook/News Øresund – Johan Wessman.

Inrikes

L-ledaren: Många punkter i Tidöavtalet kommer INTE genomföras

Publicerad 4/24/2023
Annons

Liberalernas ledare Johan Pehrson medverkade nyligen i en intervju där han framförde att Tidöavtalet mellan SD, M, KD och L har misstolkats som en lista över lagar som regeringen ska ändra. Enligt Pehrson är Tidöavtalet ”en arbetsplan, ett dokument” som enbart anger inriktningenoch inte exakta reformplaner.

Det är i en intervju med Sydsvenskan som L-ledaren tillika arbetsmarknadsministern pratar om Tidöavtalet och arbetsmarknaden. Johan Pehrson (L) berättar för tidningen att han är nöjd över flera delar som Liberalerna fick in i Tidöavtalet. Det handlar bland annat om att Sverige ska värna asylrätten och internationella konventioner men även att avgränsa visitationszoner till vissa begränsade områden.

LÄS ÄVEN: Johan Pehrson (L): ”SD är en brun sörja”

Enligt Pehrson har Tidöavtalet misstolkats av väljarna som en lista över allt som ska genomföras. Han tydliggör att det enbart är en inriktning.

– Tidöavtalet är ju en arbetsplan, ett dokument för mandatperioden. Den inriktningen är helt nödvändig för Sverige, säger han till Sydsvenskan.

Pehrson lyfter nu att ”ett stort antal punkter” i avtalet aldrig kommer att bli verklighet. Punkterna ska bara utredas och därefter kommer många av delar att bli svåra att genomföra. Detta eftersom punkterna ställs mot svensk grundlag, EU-rätten, internationella konventioner och med höga krav på rättssäkerhet.

– Så är det på mängder av områden. Just nu håller vi på att diskutera gårdsförsäljning av starka drycker. Vi tittar noga på det. Sen ska vi lägga ett förslag som måste stämma överens med alla lagar och bestämmelser, säger Pehrson.

L gick bara med på att utreda

Samnytt har tidigare uppmärsammat att flera L-toppar meddelat att de, trots Tidöavtalet, vägrar rösta fram SD-politik utan enbart gått med på att utreda frågorna. En sådan punkt är tiggeriförbud.

”Jag har heller inte lovat något annat. Omröstning ingår inte i det överenskomna, bara en utredning som tar ställning.”, meddelade Lina Nordquist (L) till Aftonbladet rörande tiggeriförbudet.

LÄS ÄVEN: L-toppar vägrar rösta fram SD-politik: ”Har inte lovat något”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons