Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni strävar efter att sitta i regering efter valet. Men nu inleder L-ledaren valkampanjen med att avisera att hon flyr till Norge om det blir krig i Sverige.

I en kampanjvideo inför valet som har publicerats på Liberalernas hemsida samtalar Nyamko Sabuni (L) med Ulf Kristersson (M) och Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl över en kopp kaffe och några småkakor.

LÄS ÄVEN: Liberalerna kräver: Inga SD-tjänstemän i regeringen

Under samtalet kommer trion in på landsbygdspolitik där Sabuni har insett att man klarar sig bättre på landet ifall det råder kris eller krig. L-ledaren lyfter även att hon har en väninna som säger att hon tänker fly till Norge i fall att det uppstår ett krig i Sverige – och det är något som även Sabuni planerar att göra. Hon är inte beredd att stanna och ta regeringsansvar om det hettar till utan beger sig då i stället till Norge.

– Och jag själv har tänkt precis samma sak! Vi har Skillingmark i Värmland, där kan vi klara oss med mat och vatten och så vidare. Och blir det ännu värre så kör vi över till Norge, säger Sabuni.

Svenskar vårdas via callcenter

En annan fråga rör vård och omsorg där att partiledarna får drömma sig fram till år 2042 och ge sin bild av vad svenskar kommer att få erfara då. Sabuni hyllar digitaliseringen och främst att man kan samtala med vårdpersonal över videosamtal.

– Med digitalisering och face time kan man få råd från andra sidan Atlanten om man behöver det och inte bara lokalt. Jag inser ju att de här callcenter som vi har haft några år nu där man ringer så svarar någon i Senegal så tror man att någon svarar i Sverige. För att de under sex eller tolv månader har lärt sig tillräckligt bra svenska för att ge svar på frågorna vi har. Det tänker jag borde också kunna prägla framtidens sjukvård, säger Sabuni.

Se hela samtalet nedan:

LÄS ÄVEN: Liberalerna vill kasta ut Ungern och Polen ur EU