Den liberale politikern Carl B Hamilton lämnar sin plats i riksdagen efter ett uttalande där han framställt det som att det är värre att uttrycka sig kritiskt eller fientligt mot judar än muslimer.

Bakgrunden är att justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) i ett antal inlägg på det sociala mediet Twitter kritiserat Sveriges förhållande till islam, och då i synnerhet militanta muslimer och islamister. SD-toppen menar att det är fel att inskränka yttrandefriheten för att blidka våldsbejakande grupper.

I vissa Twitterinlägg försvarar Jomshof rätten att bränna koranen ”oavsett vad jag (eller du) än må tycka om handlingen i sig”. Och i en tweet skriver han att den muslimske profeten Muhammed ”var en krigsherre, massmördare, slavhandlare och rövare”.

I flera inlägg refererar han koranen och muslimska skrifter för att upplysa sina följare om vad det står i den muslimska urkunden.

L-kritik

Richard Jomshofs uttalanden har mött svidande kritik från i synnerhet vänsterhåll. Vissa menar att han borde avgå och be om ursäkt, även för saker han skrivit som i sak är rätt.

En av de uttalade kritikerna är den liberale riksdagspolitikern Carl B Hamilton. Den 77-årige politikern anser att justitieutskottet som institution skadas av att ledas av någon som enligt honom visar upp en ”monumental ansvarslöshet”.

– Att kalla Muhammed för massmördare. Vad gör de nästa gång? Är det judarna som då ska anklagas för någonting? sade han till TV4 i onsdags.

– Jag tror att gränsen går om de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar. Det är inte omöjligt, men där går absolut en gräns.

Lämnar riksdagen

Carl B Hamiltons utspel väckte reaktioner från människor som tyckte det var en märklig jämförelse av olika folkgrupper. Dagen efter gick han ut och bad om ursäkt. Nu meddelar emellertid Liberalerna att den liberale företrädaren lämnar riksdagen.

”Idag har jag begärt att bli entledigad från uppdraget som ledamot av Sveriges riksdag. Det har varit fantastiskt roligt och ansvarsfullt att i över 30 år haft uppdrag som förtroendevald, att som statssekreterare hanterat 90-talskrisen och som del av ledningen för Ja till Europa banat väg för att Sverige i dag är medlem i Europeiska unionen”, säger Hamilton enligt meddelandet som skickats till TT.

Partiledaren Johan Pehrson uppger att han mottagit beskedet om att Hamilton lämnar ”med vemod”.