Liberaler 1

Anna Starbrink (L) och Linda Nordquist (L). Foto: Facebook

Inrikes

L-toppar vägrar rösta fram SD-politik: ”Har inte lovat något”

Publicerad 10/14/2022
Annons

Efter förmiddagens pressträff där Ulf Kristersson (M) tillsammans med Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) meddelade att partierna har kommit överens om ett avtal visar det sig nu finnas sprickor. Två L-toppar har gått ut i media och framfört att de inte kan rösta fram SD:s politik. En sådan punkt är nationellt tiggeriförbud.

Omkring en månad efter valet och cirka två veckor efter Ulf Kristerssons sonderingsuppdrag presenterades avtalet mellan M, SD, KD och L som ligger till underlag för den kommande regeringen. Det så kallade Tidöavtalet på över 60 sidor som rör kriminalitet, migration och integration, energipolitik, sjukvård och skola.

LÄS ÄVEN:M, KD och L i regeringen – LÄS HELA AVTALET HÄR

Enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson har partiet fått betydande sakpolitiskt inflytande. Men redan på fredagseftermiddagen uttalade sig riksdagsledamöterna Anna Starbrink (L) och Lina Nordquist (L) om att motarbeta SD-förslagen.

Ett sådant område är införandet av nationellt tiggeriförbud och som enligt överenskommelsen ska utredas och sedan läggas fram för omröstning i riksdagen.

Men där blir det blankt nej från L-topparna.

”Slutmålet för de som drev frågan är väl att få fram ett färdigutformat förslag. Målet för andra att kalla det utredning – annars hade man ju bara kunnat skriva ”införa tiggeriförbud”. Jag kan leva med en utredning, men är mot tiggeriförbud innan jag ser övertygande fakta för att det skulle hjälpa någon”, skriver Lina Nordquist (L) till Aftonbladet.

På frågan om hon skulle rösta nej till ett tiggeriförbud svarar hon ”definitivt”. Vidare tydliggör L-toppen att SD aldrig har fått något löfte att förslaget faktiskt ska bli verklighet.

”Definitivt. Jag har heller inte lovat något annat. Omröstning ingår inte i det överenskomna, bara en utredning som tar ställning.”

Anna Starbrink (L) kommer att samvetsrösta när det gäller SD:s förslag i riksdagen och hon kan inte se sig rösta fram ett nationellt tiggeriförbud. Vidare är Starbrink öppen med att hon även motsätter sig begränsad tolkhjälp i vården.

LÄS HELA AVTALET HÄR: Tidöavtalet: Överenskommelse för Sverige

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons