SVT Läkare

Foto: Faksimil SVT

Inrikes

Låg död i hemmet i en månad – ”Inhyrd läkare hade inte klart för sig med rutinerna”

Publicerad 1/31/2019
Annons

Hela 24 dagar efter att polis och läkare dödförklarat en person visade det sig att liket fortfarande låg kvar i bostaden. Upptäckten gjordes av anhöriga till den avlidne personen som hade ett ärende till bostaden. Nu anmäler Region Gävleborg händelsen enligt Lex Maria.

Det var under årets första dagar som polisen larmades till en bostad i Hofors i Gästrikland. I hemmet påträffade polispatrullen en avliden person och ringde därför en läkare för att konstatera dödsfallet och inleda processen med transport av liket, rapporterar SVT.

I Region Gävleborg är rutinen nämligen att läkaren efter konstaterande ska ta kontakt med en begravningsbyrå. Det skedde aldrig och 24 dagar senare när anhöriga till den avlidne personen besökte bostaden upptäckte man att liket låg kvar.

LÄS ÄVEN: 78-årig rörelsehindrad kvinna låg med infekterat sår i en månad – ”Man såg ryggraden”

Enligt Börje Svensson, chefsläkare i primärvården Region Gävleborg har situationen uppkommit efter att en inhyrd läkare brustit i rutinerna.

– Det är bedrövligt att situationen har uppstått, säger Svensson.

Nu uppger man att händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO enligt Lex Maria och att läkaren i fråga inte längre jobbar kvar.

LÄS ÄVEN: Kopplade urinslangen till blodomloppet på sjukhus – svullnade och dog

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons