invandrare-migranter-försvarsmakten-soldat-värnplikt-lumpen

Polisen / Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Inrikes

Låg lojalitet mot Sverige hos invandrarungdomar – vill inte göra värnplikt

Publicerad 7/17/2023
Annons

Enligt siffror från Plikt- och prövningsverket skiljer det sig stort i hur olika ungdomsgrupper ställer sig till att göra lumpen. Bland de med föräldrar födda utanför Norden uppger mer än hälften att de inte kan tänka sig göra värnplikt.

Plikt- och prövningsverkets undersökning omfattar ungdomar födda 2004 som mönstrade i fjol. I denna framgår en stor skillnad mellan svenska och invandrarungdomar.

Fler i gruppen med föräldrar födda utanför Norden ser inte skyldigheten att mönstra och göra grundutbildningen som en möjlighet till personlig utveckling jämfört med gruppen som helhet – 32 respektive 18 procent.

LÄS ÄVEN: Jimmie Åkesson: Dags att göra upp med det mångkulturella experimentet

Samtidigt uppger hela 53 procent i gruppen med föräldrar födda utanför Norden att de inte kan tänka sig att göra värnplikten, jämfört med 38 procent för samtliga.

Ytterligare en betydande skillnad finns mellan könen – 62 procent av männen kan tänka sig att göra värnplikt mot endast 39 procent av kvinnorna.

Lågt intresse i Södertälje

En av de kommuner där få ungdomar gör lumpen är mångkulturella Södertälje.

– Det vi har sett är att många har med sig dåliga erfarenheter från sina hemländer, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket, till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Polisen storsatsar på mångfaldsrekrytering – hudfärg viktigare än kompetens

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons